svečanost

Obilježen Dan općine Oprtalj: Statutom žele sačuvati baštinu toga kraja

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
Općinsko priznanje zaslužio je DVD Oprtalj(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Općinsko priznanje zaslužio je DVD Oprtalj(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Dan općine Oprtalj tradicionalno je obilježen prigodnom svečanošću u povodu sv. Jurja, oprtaljskog zaštitnika. Podsjetivši na sve učinjeno u prethodnoj godini, općinski načelnik Leo Bazjak istaknuo je da je krajem prošle godine asfaltirana dionica lokalne ceste u dijelu od skretanja za naselje Pirelići do raskrsnice Antonci.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Rekonstrukcija parkirališta

Taj su projekt, naglasio je Bazjak, uz ŽUC financirali i Grad Novigrad - Cittanova, Grad Buje - Buie te Grad Umag - Umago s po 50.000 eura, Općina Oprtalj - Portole s 30.000 eura, Općina Grožnjan - Grisignana te Općina Brtonigla s po 25.000 eura, Općina Motovun s 15.000 eura, Grad Buzet s 10.000 eura, TZ Istarske županije s 20.000 eura te TZ Grada Umaga, Aminess i Valamar Riviera s po 10.000 eura. Ukupan iznos sufinanciranja iznosi 305.000 eura.

- Zajedništvom gradova, općina, turističkih zajednica, privatnoga sektora i upravitelja ceste, ostvarena je brza reakcija u cilju rješavanja problema koji je snašao sjeverozapadnu Istru, omogućujući tako normalan tranzit i život u razdoblju sanacije glavne državne ceste u dolini Mirne. Zahvalan sam svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj priči iznimne solidarnosti i svijetlom primjeru suradnje i zajedništva, poručio je Bazjak.

Oprtaljski načelnik naglasio je da su napokon osigurana sredstva za sanaciju zida na sjeverozapadnoj strani mjesnog groblja u Oprtlju. Ukupan iznos investicije je 27.568 eura. Pedeset posto sredstava osigurao je županijski odjel za održivi razvoj na temelju javnog poziva ravnomjernog razvitka.

Završena je i druga faza konzervatorsko-restauratorskih radova na oltarnoj pali crkve sv. Marije od snijega u Čepiću, čiji je iznos od 6.450 eura u cijelosti osiguralo Ministarstvo kulture i medija.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Laureat Igor Vižintin, načelnik Leo Bazjak i predsjednik Općinskog vijeća Martin Vižintin (Snimila Gordana Čalić Šverko)

U cilju ostvarenja veće sigurnosti te smirivanja prometa, izrađeni su prometni elaborati za naselja Zrenj i Livade. U prošloj godini ishođene su potrebne suglasnosti. Sukladno tome, kazao je Bazjak, u naselju Zrenj postavljena je sva potrebna vertikalna i horizontalna signalizacija i oprema za smirivanje prometa. Ukupan iznos investicije je 3.454 eura.

- Pokrenut je i projekt "Oprtaljski statut" u kojem nam je namjera povijesne zapise o Oprtaljskom statutu vratiti u život, kako bi tu baštinu sačuvali i prenijeli budućim generacijama. Kandidirali smo ga na javni poziv županijskog odjela za kulturu i zavičajnost te nam je odobreno 10.600 eura. Prva faza je okončana, a tijekom 2023. godine sklopili smo sporazum za realizaciju preostale dvije faze tog projekta. Istarska županija financirat će više od 90 posto ukupnog troška, najavio je Bazjak.

Na javni poziv Ministarstva državne imovine, graditeljstva i prostornog uređenja, kandidirani su i projekti izrade dokumentacije izgradnje i rekonstrukcije parkirališta u naselju Oprtalj. Projektna dokumentacija za tri parkirališna prostora je 14.000 eura, od čega je Ministarstvo osiguralo 4.000 eura. Na taj su način stvoreni uvjeti za kandidaturu projekta na javne pozive i natječaje kako bi se dodatnom izgradnjom parkirališne infrastrukture stvorili uvjeti za daljnji razvoj i revitalizaciju oprtaljske starogradske jezgre.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Markus Friesacher donirao je vatrogasno vozilo DVD-u Oprtalj (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Dječja igrališta, mjesna sala...

U drugom kvartalu prošle godine uređeno je dječje igralište u naselju Livade, ukupne vrijednost 26.610 eura. Projekt je predlani kandidiran na natječaj LAG-a Sjeverne Istre. Oodobreno je 25.737 eura.

Nastavljena je izrada projekata izgradnje dječjih igrališta u naseljima Zrenj i Gradinje. Ukupan trošak izrade projektne dokumentacije za oba projekta je 2.800 eura. Ove godine planira se njihova izgradnja kao i uređenje manjih igrališta u naseljima Pirelići, Kavi i Jakusi.

- Krenut će se i s projektom izgradnje svlačionica u Oprtlju, uređenjem mjesne sale u Livadama te sanacijom dijela nerazvrstanih cesta. Pokrenuta je i izrada projekta sanacije nogometnog igrališta u Livadama te smo pri kraju sa projektnom dokumentacijom za rekonstrukciju nerazvrstane ceste Sv. Lucija-Dižjoti, koju planiramo kandidirati na javni poziv koji je u tijeku.

Krenuli smo s radovima sanacije pojedinih zgrada u općinskom vlasništvu i suvlasništvu te se nadamo da će nam se uskoro ponoviti prilika da kandidiramo projekt vatrogasnog doma u naselju Sveta Lucija, u cilju stvaranja adekvatnih uvjeta za naše dobrovoljne vatrogasce i podizanja sigurnosti i infrastrukture sustava civilne zaštite na našem području, poručio je Bazjak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater