PR Stručnjak i politički analitičar

Krešimir Macan o prvim rezultatima za VIII. izbornu jedinicu: Vjerujem u treći mandat IDS-a

| Autor: Edi Prodan
Krešimir Macan (Snimio Sanjin Strukić / Pixsell)

Krešimir Macan (Snimio Sanjin Strukić / Pixsell)


Prema rezultatima druge izlazne ankete situacija je u VIII. izbornoj jedinici je nepromijenjena što znači šest mandata SDP-u i partnerima - Peđa Grbin, Mirela Ahmetović, Zlatko Komadina, Sanja Radolović, Saša Đujić i Ana Puž Kukuljan, četiri mandata HDZ-u - Oleg Butković, Anton Kliman, Josip Ostrogović i Tomislav Klarić, dva IDS-u što znači da u Sabor ulazi i PGS - Dalibor Paus i Darijo Vasilić te po jedan mandat Možemo! - Dušica Radojčić i Most - Marin Miletić. Za mišljenje o rezultatima u ovom trenutku zamolili smo Krešimira Macana, uglednog PR stručnjaka ali i vrlo relevantnog političkog analitičara koji je u ovoj predizbornoj kampanji radio sa izbornim stožerom IDS-a i njegove koalicije.

- Situacija je zanimljiva, a takvom ju je učinila velika izlaznost što je svakako pohvalna činjenica. Ona je učinila to da je, kako mi se čini, IDS osvojio više glasova nego 2016. godine, ali mu je to zbog velike izlaznosti nedovoljno za veći broj mandata. Kad je riječ o trenutnoj situaciji, vjerujem da će se do objave službenih rezultata koji se očekuju krajem dana IDS ipak stići i do trećeg mandata što bi bio rezultat na razini za IDS uobičajenih i ove godine očekivanog.

Ono na čemu temeljim vjeru u treći mandat IDS-ove koalicije je činjenica da je trenutno svega 0,2 posto od trećeg mandata, dok je greška izlaznih anketa dva posto, istaknuo nam je Macan. Vidjeli smo, istina, i prve službene rezultate DiP-a, no kako je tu riječ o svega 25 posto prebrojenih glasova i to u manjim, ruralnim sredinama, bliži sam vjerovanju kako je konačnim rezultatima točnije ono što smo vidjeli u drugoj izlaznoj anketi, dakako s trećim IDS-ovim mandatom, dodao je Macan.

Kad su u pitanju trenutni saborski zastupnici, Pula je u vodstvu pred Rijekom jer iz najvećeg istarskog grada u Sabor ulaze tri zastupnika - Dušica Radojčić, Sanja Radolović i Peđa Grbin, dok je iz Rijeke samo - Josip Ostrogović. Više zastupnika od najvećeg grada u VIII. izbornoj jedinici imaju Novi Vinodolski, Opatija, otok Krk - što je također podatak koji otvara niz pitanja i tema. Štoviše, Rijeka prolazi neznatno bolje čak i kad joj se pridruže trenutni mandati iz VII. izborne jedinice iz koje je, s liste SDP-a u Sabor prošla Sandra Krpan, aktualna riječka dogradonačelnica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini