KRONIČAN PROBLEM

Istarska županija brojnim mjerama pokušava zadržati postojeći i privući novi kadar u zdravstveni sustav

| Autor: Milan Pavlović
Istarska županija konkretnim mjerama pokazuje da brine o djelatnicima u zdravstvu i socijalnoj skrbi

Istarska županija konkretnim mjerama pokazuje da brine o djelatnicima u zdravstvu i socijalnoj skrbi


Zbog kroničnog nedostatka kadra u zdravstvu i socijalnoj skrbi, Istarska županija osmislila je Program mjera za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnozdravstvenim i socijalnim ustanovama Istarske županije, ali i pulskoj Općoj bolnici, koja je početkom godine prešla pod ingerenciju države. Mjere su nedavno predstavili istarski župan Boris Miletić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić

Podsjetili su da je Istarska županija osnivač pet zdravstvenih ustanova - Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, Istarskih ljekarni i Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju »Martin Horvat« Rovinj te četiri doma za starije osobe - u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši.

Burza

- Pitanje nedostatka kadrova u zdravstvenim ustanovama prisutno je diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj i na našem Poluotoku. Istarska županija iz tog je razloga odlučila u županijskom proračunu za 2024. godinu osigurati financijska sredstva za ovaj Program kako bismo poslali vrlo jasnu poruku, prije svega našim djelatnicima da brinemo o njima, ali i s ciljem privlačenja onog kadra koji je deficitaran u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Mjere, dakle, obuhvaćaju devet zdravstvenih i socijalnih ustanova čiji je osnivač Županija, a dvije mjere se odnose i na Opću bolnicu Pula, koja je od 1. siječnja 2024. vraćena pod ingerenciju države. Radi se o financijskim mjerama, ali i drugim oblicima pogodnosti i ukupno ih je 24, dok ih je danas predstavljeno pet. Vrijednost ovih pet mjera za 2024. godinu iznosi 1,5 milijuna eura, kazao je na predstavljanju župan Miletić.

Boris Miletić (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)Boris Miletić (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Dodao je da je na inicijativu pročelnice dr. Antić pokrenuta i Burza zdravstvenih radnika, koja je doista pokazala uspjeh u prošloj godini jer se djelatnicima, koji su to željeli, omogućilo da dodatno rade i zarade u drugim ustanovama čiji smo osnivači.

- Osim mjera koje provodi naš Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, podsjetit ću na dodjelu stipendija studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji, koje su višegodišnje i duplo veće od onih koje dodjeljujemo redovnim studentima. Unutar UO za gospodarstvo provodimo program ISTRAMEDIC putem kojeg sufinanciramo kamatu na stambene kredite za deficitarni zdravstveni kadar jer je upravo stambeno pitanje jedna od većih tema kada govorimo o privlačenju kadra. Nadalje, novina u ovogodišnjem proračunu je tri milijuna eura koje smo osigurali u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju za rekonstrukciju djela zgrade, koja se nalazi u sklopu nekadašnje Mornaričke bolnice, s ciljem smještaj medicinskog osoblja, odnosno uređenja 24 stana, kazao je župan Miletić ponovivši da su obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb prioriteti u ovome mandatu.

Podsjetio je da je za aktivnosti u sklopu Operativnog plana za zdravlje i socijalno blagostanje u 2024. godini osigurano čak 422 posto više sredstava u odnosu na 2023. godinu, odnosno da je iznos povećan s 4,5 milijuna eura na više od 18,8 milijuna. Najveće povećanje odnosi se upravo na ljudske resurse, koje je povećano za 1.127 posto, odnosno sa 138 tisuća eura na više od 1,5 milijuna eura.

Briga

- Mislim da time dajemo vrlo jasnu poruku koliko su nam zdravstveni i sustav socijalne skrbi bitni, ne samo riječima već vrlo konkretno, financijama, poručio je župan Boris Miletić.

Prema riječima pročelnice dr. Gordane Antić, ideja je održivi javni zdravstveni i socijalni sustav, odnosno odgovor na pitanje kako da budemo konkurentni privatnom sektoru i time zadržimo i privučemo kadar.

- Polazište svega je čovjek koji dobiva zdravstvenu zaštitu kada je treba i gdje je treba te da ona bude besplatna. Mi se doslovno borimo da održimo javni zdravstveni i socijalni sustav. Da bi pacijent dobio tu uslugu, moramo imati ljude jer oni su osnova, kostur. Baza su zadovoljni djelatnici. Ove mjere prve su iz seta izravnih, odnosno materijalnih. Imamo i indirektne mjere, odnosno organizacijske, a i imamo karticu pogodnosti. Ta mjera se još nadopunjuje i nadograđuje, kazala je dr. Antić naglašavajući da su kriteriji vrlo strogi.

Gordana Antić (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)Gordana Antić (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

- Djelatnik ne smije imati opomenu ili upozorenje za kršenje radne obveze, a to se prvenstveno odnosi na ponašanje prema pacijentima. Svakom našem zaposleniku želimo dati sve, ali isto tako želimo da se on prema svakome pacijentu ponaša dostojanstveno i s punom pažnjom te da mu pruži najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Upravo s tim ciljem, ulažemo i u stručna usavršavanja i edukaciju naših zaposlenikPacijent, kazala je dr. Antić predstavivši mjere koje se odnose na sufinanciranje troškova stanovanja, jednokratnu naknadu za kupnju prvog stana ili kupnju/izgradnju kuće, financijski bonus vjernosti poslodavcu, financijski bonus dobrodošlice te financijsku naknadu za pojačani rad u turističkoj sezoni.

Bonusi

Odlukom koja se odnosi na sufinanciranje troškova stanovanja Programom mjera osigurano je do 1.100 mjesečnih najamnina stana ili kuće u neto iznosu od po 300 eura, od trenutka sklapanja ugovora s izabranim kandidatima do kraja ove godine, odnosno ranije ako radnik prestane zadovoljavati uvjete. Za jednokratne naknade za kupnju prvog stana ili kupnju, odnosno izgradnju kuće osigurano do 10 jednokratnih naknada u neto iznosu od 20 tisuća eura.

Za financijski bonus vjernosti poslodavcu osigurano je 922.600 eura, a godišnji financijski bonus u pravilu će se isplaćivati početkom kalendarske godine. Korisnici ove mjere su svi radnici zaposleni u ustanovama čiji je osnivač Istarska županija s time da onima koji su zaposleni dulje od pet godina bruto iznos financijskog bonusa iznosi 700, a onima dulje od deset godina 1.400 eura.

(Foto: Istarska županija)

Za isplatu jednokratnog bonusa novim radnicima prilikom zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama osigurano je 100 tisuća eura, dok je 130 tisuća osigurano za financijske naknade za pojačani rad u turističkoj sezoni. Pravo na naknadu imaju radnici zaposleni u Istarskim domovima zdravlja za rad u turističkim ambulantama, radnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije za rad u timovima hitne medicinske službe te radnici Opće bolnice Pula za rad u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu i pojačani obim posla zbog zbrinjavanja turista tijekom turističke sezone u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna 2024. godine.

Prvih 5 mjera za koje je Istarska županija u 2024. godini osigurala 1,5 milijuna eura

1. Sufinanciranje troškova stanovanja
2. Jednokratna naknada za kupnju prvog stana ili kupnju/izgradnju kuće
3. Financijski bonus vjernosti poslodavca
4. Financijski bonus dobrodošlice
5. Financijska naknada za pojačani rad u turističkoj sezoni

Financiranje projekata

Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije tijekom veljače proveo je Javni natječaj za financiranje projekata iz područja zdravstva i socijalne skrbi u Istarskoj županiji za 2024. godinu. Ukupno planirana vrijednost Javnog natječaja u 2024. godini iznosi 174.000 eura, a sredstva su u odnosu na prošlu godinu povećana za čak 58 posto.
Natječaj je bio namijenjen udrugama i ustanovama koje su programski usmjerene na zdravstvenu i socijalnu djelatnost te obavljaju poslove kojima se rješavaju postojeći problemi od interesa za Istarsku županiju. Udruge i ustanove sukladno Natječaju mogle su prijaviti projekte kojima se rješavaju županijski prioriteti sukladno Planu za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije.

(Foto: Istarska županija)


Područje I: Unapređenje zdravlja građana Istarske županije
Pod-područja:
1. Zaštita mentalnog zdravlja djece i adolescenata
2. Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti
3. Palijativna skrb
4. Prevencija ovisnosti i rehabilitacija liječenih ovisnika
5. Provođenje transplantacijskih programa i promicanje postmortalnog darivanja organa
6. Ostali projekti za unapređenje zdravlja građana Istarske županije
Područje II: Unapređenje socijalnog blagostanja građana Istarske županije
Podpodručja:
1. Usluge i aktivnosti u zajednici usmjerene prema osobama u najvećem riziku od socijalne isključenosti
2. Jačanje kompetencija pružatelja socijalnih usluga i osnaživanje stručnjaka koji rade s ciljanim korisničkim skupinama
3. Socijalne inovacije
4. Edukacija i senzibilizacija zajednice za specifične probleme osoba s invaliditetom i /ili djece s teškoćama u razvoju
5. Poboljšanje pristupačnosti okruženja za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti (sadržaji, usluge, informacije i komunikacija...)
6. Promocija volonterstva i organiziranje volontera
7. Socio-zdravstvena podrška borcima NOR-a i braniteljima Domovinskog rata
Najmanji predviđeni iznos po projektu iznosi 600 eura, a najveći 9.000 eura.

 (Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter