ISTRA PRVA PO BROJU TVRTKI U PRIVATNOM VLASNIŠTVU

Župan Miletić: "Osigurali smo preko 550 tisuća eura za daljnji razvoj istarskog gospodarstva"

| Autor: Glas Istre
Boris Miletić (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Boris Miletić (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, Istarska županija je pri samome vrhu po broju pravnih osoba, trgovačkih društva te obrta i slobodnih zanimanja, dok je prva po broju tvrtki u privatnom vlasništvu.

Naime, na kraju prošle godine u Hrvatskoj je bilo ukupno 293.791 registriranih pravnih osoba, odnosno 177.120 aktivnih, od čega je trgovačkih društva 215.239, a obrta i slobodnih zanimanja gotovo 97 tisuća. Gledano Istarsku županiju, u promatranom razdoblju bilo je 21.778 pravnih osoba, od čega 17.746 trgovačkih društava.

Kako nadalje pokazuju tablice DZS-a, na računa li se Grad Zagreb, pet najjačih županija po broju pravnih osoba u prerađivačkoj industriji su Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Istarska i Varaždinska županija. U građevinskom sektoru najviše je pravnih osoba u Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj, Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, a u poljoprivredi u Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. U ICT sektoru najviše je pravnih osoba u Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj, Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj i Istarskoj županiji.

Komentirajući najnovije pokazatelje, istarski župan Boris Miletić je izrazio zadovoljstvo što se naša županija svrstava u TOP 5 u svim kategorijama, te je istaknuo da Istarska županija svake godine provodi razne mjere i programe s ciljem poticanja daljnjeg razvoja istarskog gospodarstva.

"U proračunu za 2024. osigurano je 270.000,00 eura za dodjelu nepovratnih financijskih potpora za poticanje razvoja poduzetništva, 89.000,00 eura za potpore za zapošljavanje osoba s invaliditetom, 70.000,00 eura za poticanje i razvoj ICT sektora, a kontinuirano sufinanciramo i kamate na poduzetničke kredite temeljem programa Poduzetnik-Istarska županija za što je predviđeno 65.000,00 eura", istaknuo je župan Miletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter