vrijedni preko 4 milijuna eura

Održivi razvoj, zelena tranzicija, prekogranične biciklističke rute...: Istarskoj županiji, agencijama i ustanovama odobreno 14 projekata

| Autor: Glas Istre
(Foto Istarska županija)

(Foto Istarska županija)


U Poduzetničkom centru Coworking Pula danas su predstavljeni rezultati Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2021.-2027.

Projekte su predstavili istarski župan Boris Miletić, ravnateljica JU "Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove" Ivana Dragišić, direktor Istarske razvojne agencije - IDA d.o.o. Boris Sabatti, direktor Istarske regionalne energetske agencije - IRENA d.o.o. Dalibor Jovanović, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, pročelnica UO za turizam Nada Prodan Mraković, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre - AZRRI d.o.o. Igor Merlić, dekan Istarskog veleučilišta Daglas Koraca, ravnateljica Istarske kulturne agencije - IKA Aleksandra Vinkerlić, voditelj Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša u Upravnom odjelu za održivi razvoj Bruno Kostelić i viša savjetnica za EU projekte u Javnoj ustanovi Natura Histrica Ana Ljubić.

Dragišić je objasnila kako je ovaj Program jedan od projekata Europske teritorijalne suradnje koji pridonosi razvoj uEU potičući ekonomski rast. Osam hrvatskih i 25 talijanskih županija su obuhvaćene Programom.

Župan Miletić je istaknuo kako se Istarskoj županiji, njenim agencijama i ustanovama za 14 projekata odobrilo 4.197.409,59 eura, a za sve korisnike na području Županije je odobreno čak 8.427.452,07 eura sredstava.

- Projekti se odnose na područja poput plave ekonomije, zaštite i valorizacije prirodnih resursa, pomorskog i multimodalnog transporta i prilagodbe klimatskim promjenama, kazao je Miletić.

Financiranjem iz ovog programa bili su obuhvaćeni i hvalevrijedni projekti Istarske županije. "Podsjetit ću na lani okončan projekt FIRESPILL u sklopu kojeg je nabavljena vrijedna vatrogasna brodica, ali i oprema za naš Nastavni zavod za hitnu medicinu. Tu su i projekti KEY Q+ županijske Agencije za ruralni razvoj Istre i projekt naše IRENA-e COASTENERGY - Blue energy in ports and coastal urban areas", poručio je župan.

Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA) odobrena su četiri projekta, a pripada im otprilike 1,2 milijuna eura. Projekti su s područja digitalizacije, plave ekonomije, turizma i održivog razvoja, objasnio je direktor Sabatti.

IRENA će provoditi tri projekta, sva povezana sa zelenom tranzicijom. "Projektom AWARE se, primjerice, potiču procesi cirkularne ekonomije, a u aktivnosti će biti uključeni učenici osnovnih i srednjih škola", rekao je direktor Jovanović.

Pročelnik Torbica je predstavio projekt "Sokrat", za kojeg Županija dobiva 310 tisuća eura. "Osnovna ideja projekta je umrežavanje suvremene umjetnosti s obrtima, suvremenim dizajnom, kulturnim i kreativnim industrijama", rekao je Torbica.

Pročelnica Prodan Marković dotaknula se projekta "Cyros" koji će se započeti početkom ožujka, a cilj mu je razvoj zajedničkih prekograničnih biciklističkih ruta i njihovo povezivanje s intermodalnim prijevozom.

Projekt "TESTEAT" odobren je Agenciji za ruralni razvoj Istre, a glavni cilj je "nadogradnja Edukacijsko-gastronomskog centra Istre, na Gortanovom brijegu blizu Pazina, na način da će se opremiti vanjska kuhinja s vanjskom pećnicom i termo blokom gdje će se održavati edukacije pripreme jela na roštilju", rekao je direktor Merlić.

Istarska kulturna agencija će provoditi projekt "REEL" kroz koji će 130 filmova snimanih u Istri iskorisiti razvoj održivog turizma koji ima dva trenutka. "Jedan je kada filmska ekipa boravi u zajednici, a drugi kada gledatelj pogleda film i poželi ponoviti emocije iz filma i posjetiti mjesto snimanja iz filma“, pojasnila je ravnateljica Vinkerlić.

Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije i županijska Javna ustanova Natura Histrica sudjeluju na projektu "WASTEREDUCE", kako bi se poboljšalo gospodarenje otpadom u zaštićenim i Natura 2000 područjima. To će se ostvariti "provedbom konkretnih i zajedničkih akcija za rješavanje fenomena otpada različitim pristupima i različitim metodama intervencije“, kazao je Kostelić.

Drugi projekt Nature Histrice je "GREW", koji se odnosi na upravljanje vlažnim staništima u regiji Hrvatska-Italija, a sam projekt je nastavak projekta "CREW". "Upravljači vlažnim staništima suočavaju se sa širokim spektrom izazova uslijed klimatskih promjena, stoga će glavne aktivnosti projekta biti usmjerene na razvoj integriranog i uključivog procesa upravljanja. Naše aktivnosti će biti usmjerene na područje posebnog ornitološkog rezervata Palud", kazala je Ana Ljubić ispred JU Natura Histrica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater