Tradicija književnog života u Vodnjanu

Obilježena 70. godišnjica neprekidnog rada Knjižnice Vodnjan

| Autor: Vanesa Begić
Gianna Delton (Foto: GKIČ Pula)

Gianna Delton (Foto: GKIČ Pula)


Proslava 70. obljetnice neprekidnog djelovanja Knjižnice Vodnjan održana je u jučer navečer u vodnjanskoj Sali za vjenčanja. 

Nakon pozdravnih riječi vodnjanske dogradonačelnice Diriane Delcaro Hrelja, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nadia Bužleta govorila je o dugogodišnjoj tradiciji književnog života Vodnjana. 

- I prije 1953. postojale su knjižnice u nekim drugim oblicima, a Riječki dnevnik na današnji dan 12. 12. 1953. objavljuje vijest o otvorenju Knjižnice Vodnjan u sastavu Narodnog doma. Glas Istre 6. studenog iste godine objavljuje vijest o proširenju knjižnice, dakle knjižnica je postojala, možda u nekom manjem obliku, i prije toga svečanog otvorenja prije 70 godina. Godine 1878. postojala je talijanska čitaonica, kazala je Bužleta. 

Gianna Delton, koja je prije nepunih tjedan dana umirovljena, radila je u vodnjanskoj knjižnici od 1991. do umirovljenja. 

- Došla sam nakon što je prvi vodnjanski knjižničar, Ivan Banković radio ovdje od 1953. do 1991. Bilo je to lijepo razdoblje i zahvalna sam korisnicima, suradnicima, vrtićima, školama, te svima onima koji su došli do biblioteke – bilo po knjigu, novine, na neki program ili pak samo pozdraviti. Kolegica Marlena Lakić koja me zamijenila radi zbilja sjajan posao i volim dolaziti do knjižnice kao korisnik, kazala je Delton.  

(Snimila: Vanesa Begić)Marin Pekica i Nikola Pajić (Snimila: Vanesa Begić)

Marin Pekica, govorio je o razvoju Vodnjana u XIX. i početkom XX. st., te kako se Vodnjan mijenjao kroz godine i ovisno o raznim promjenama u užoj  i široj sredini. 

Od polovice 19. stoljeća pa do prvog svjetskog rata Vodnjan je udvostručio broj stanovnika, kazao je Pekica u svom zanimljivom predavanju. 

Nikola Pajić dao je fotografski pogled u prošlost Vodnjanštine kroz vrlo zanimljiv izbor razglednica, a Carla Rotta u ''Kava s knjigom/Caffelibro'' govorila je vrlo interesantno o knjigama, književnicima, prevoditeljima i – knjižnicama.  

Gianna Delton prisjetila kako su tu kroz godine gostovali, među ostalima i Loredana Bogliun, Miroslav Bertoša, Tomislav Milohanić, Drago Orlić, Franci Blašković, Mate Ćurić, ali i brojni arheolozi, psiholozi, održane su brojne radionice, Brazilski dani, Svjetski dan Roma uz Slavicu Božičević, učio se talijanski jezik uz učiteljicu Ester Richter Kontošić i Udrugu Piccoli terremoti, stripovi su se izrađivali uz Vladimira Papića... 

U literarnom intermezzu nastupile su pjesnikinje Živka Kancijanić i Jasna Bulić. 

Knjižnica Vodnjan osnovana je 1953. godine, a u sastavu Gradske knjižnice i čitaonice Pula je sastavu od 1978. godine kao knjižnični ogranak. Od travnja 2018. smještena je u suvremeno uređenom prostoru u Trgovačkoj ulici. Korisnicima knjižničnih usluga na raspolaganju je 12.700 jedinica knjižnične građe na hrvatskom i talijanskom jeziku. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater