KRAFIFEST U KRŠANU

Najbolje krafe u konkurenciji poznatih osoba napravio je - župan Boris Miletić

| Autor: Branko BIOČIĆ
Roman Carić, Nada Prodan Mraković, Tara i šampion Miletić (snimio Branko BIOČIĆ)

Roman Carić, Nada Prodan Mraković, Tara i šampion Miletić (snimio Branko BIOČIĆ)


U organizaciji općine Kršan i tamošnje turističke zajednice na Pristavu u Kršanu i ove je godine za praznik rada održan već tradicionalni Krafifest u čast delicije ovoga kraja, popularnog krafa koji je od vajka osladio mnoga vjenčanja, krštenja, rođendane i obiteljska druženja.

Krafifest u KršanuTri komada su tri eura

Riječ je o pravoj domaćoj poslastici, ručno pripravljenim krafima po starim receptima na tradicionalni način, koji mogu biti kuhani, pečeni ili frigani, a kuhani su slatki ili slani s raznim preljevima, sami ili kao dodatak jelu.

Za degustaciju krafa čekalo se u redu, prodavali su se po tri eura za porciju od tri komada. U velikoj dvorani pod šatorom gdje se održavao Krafifest bilo je mnogo popunjenih stolova s klupama a jelo se i vani. Posjetitelji s ove i one strane Učke, a najviše s područja Labinštine, kušali su odmah ove vruće delicije, neki su se vraćali i po drugu porciju, a drugi su ih zapakirane uzimali za doma.

Osam domaćica izrađivalo je krafe a sve je nadzirala glavna kuharica Anda Trdoslavić iz Vozilića koja je dijelila savjete, davala izjave i uputstva kako umijesiti brašno i napraviti krafe gostima koji su obukli pregaču.

Krafifest u KršanuTijekom dana očekuje se oko 2.500 posjetitelja u Kršanu

Bili su to župan Boris Miletić, pjevačica Tara, pročelnica upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković i općinski načelnik Kršana Roman Carić.

- Super mi ide, mislim da je lijepo održavati tradiciju i držati do svojih običaja. Labinski krafi su jedinstveni u Istri, ne znam da li ih u još nekom dijelu Istre prave na ovakav način. Kako su moji korijeni odavde, mene je to naučila moja nona, iako je ovaj recept ovdje drugačiji od njezinog. Onda nije bilo skute, bile su tri vrste sira, a ono što je bilo za krafe tada rijetkost, jer se nisu jeli svaki dan, dodavale su se grožđice, limun i rum. Toga nije bilo u svakoj kući, rekao nam je istarski župan Boris Miletić, koji je na koncu i pobijedio u ovoj konkurenciji i napravio najbolje krafe.

Pjevačica Majda Šušelj Tara, koja je mijesila na štandu do Miletića, dodala je:

Krafifest u KršanuOvako to izgleda...

- Gre pomalo, nisam nikad to delala, za mene je to prvi puta. Ja ih inače ne pravim, jedem ih kod none koja ih dela, rekla je Tara koja je također podrijetlom iz ovih krajeva.

Nada Prodan Mraković također je imala umrljane i ljepljive prste od miješanja brašna

- Radim fantastične krafe, oni su jedna izvrsna slastica u slatkom i slanom obliku. Jako mi je drago da Kršan održava tu tradiciju, što nam daje priliku da naučimo o tome i da i dalje to njegujemo za buduće generacije, rekla je pročelnica.

Krafifest u KršanuGužva u šatoru

Direktorica TZ-a Kršan Ariana Brnetić rekla je da će se napraviti 3.500 porcija raznih krafa, a u svakoj su porciji tri komada s raznim umacima.

- Ove godine u ponudi imamo i slane krafe s umakom od kokoši kako ne bi nudili samo slatke koji su karakteristični za naše područje. Očekujem da će kroz Kršan danas, ako bude do kraja lijepo vrijeme, proći oko 2.500 posjetitelja. Samo da nas vrijeme posluži, rekla je Brnetić.

Krafifest u KršanuMnogo ljudi i na otvorenom - samo da kiša ne padne

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini