konačno prava zima

Stižu pahulje u Istru? Od sutra pad temperatura zraka koje će svakim danom biti sve niže

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Prošli smo polovicu klimatološke zime, a pravog zimskog vremena još nismo imali, međutim ono stiže, piše Istramet

Nakon današnjeg jesenskog kišnog vala, u srijedu očekujemo nastavak promjenjivog vremena, dok od četvrtka ulazimo u zimu. Oborinski val koji bi trebao stići sredinom dana s padom temperature zraka mogao bi snijeg donijeti i središnjem dijelu Istre, o čemu možete više čitati u našoj trodnevnoj prognozi.

U petak nam slijedi postupno smirivanje vremena, međutim i dalje će prevladavati pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost slabih oborina. Zapuhat će bura koja će doprinositi osjećaju osjetno hladnijeg vremena u odnosu na proteklo razdoblje.

Zahvaljujući dotoku sve hladnijeg, ali i ne posve stabilnog zraka, vikend i početak idućeg tjedna donosi nam djelomice sunčano i hladno siječanjsko vrijeme s burom. Značajnije oborine na istarskom području nisu izgledne, međutim u kontinentalnoj Hrvatskoj povremeno će padati snijeg uz niske temperature zraka.

Što se tiče dugoročnih tendencija vremena, ne možemo ne spomenuti kako zima ima puno potencijala da pokaže zube. Na sjeveroistoku kontinenta ponovno će se gomilati velika količina hladog zraka koji u slučaju povoljnije sinoptičke situacije brzo može prodrijeti i do naših krajeva.

Znalci su sigurno već zamijetili i naglo zagrijavanje stratosfere, takozvani SSW koji može uzrokovati daljnju dezintegraciju polarnog vrloga i omogućiti prodor polarne hladnoće u niže geografske širine.

Primjerice, zima 2012. godine bila je oštra upravo zahvaljujući spletu okolnosti do kojih je doveo SSW, ali o tome više u idućim najavama…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater