TKO NIJE ČUO ZA TERANINO I KARBUN?

Buzetska Aura ima čak 39 zlatnih medalja s prestižnih svjetskih natjecanja! Ovo je njihova priča

Imamo ukupno 39 zlatnih medalja s prestižnih svjetskih natjecanja, što za Teranino, što za Karbun i neke druge nove proizvode. Puno znači priznanje struke, a najveća satisfakcija je ipak kada strast pretočena u obiteljski posao bude prepoznata na tržištu u kvaliteti proizvoda, ističe Mišel Sirotić, vlasnik tvrtke Aura proizvodi

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
U poslu sudjeluje cijela obitelj - Daša i Mišel Sirotić (foto: Arhiva Aura)

U poslu sudjeluje cijela obitelj - Daša i Mišel Sirotić (foto: Arhiva Aura)


Osvaja prva mjesta gotovo na svim međunarodnim natjecanjima na kojima se pojavi. Posljednja velika priznanja istarskoj Destileriji Aura stigla su za Gin Karbun sa svjetskog natjecanja "Catad’Or World Spirits Awards 2022" u Čileu te za Gin Karbun Navy Strength i Gin Karbun Limited Sea Edition s natjecanja u Londonu gdje su oba dobila zlatnu medalju "Gin of the Year".

Fernet Amaro 78 osvojio je dvije zlatne medalje: "Paris Wine & Spirits Trophy 2022" i "Mediterranean Awards 2022" u Španjolskoj na što su u Auri iznimno ponosni jer radi se o novom proizvodu na tržište plasiranom prije samo nekoliko mjeseci. Na natjecanju "Paris Wine & Spirits Trophy 2022" u listopadu još su tri Aurina proizvoda nagrađena zlatom: Karbun Sea Limited Edition, dok su gin Karbun i novi aperitivo Ora d’Oro, prvi hrvatski aperitivo, osvojili "grand gold" medalju.

Viktor Dobrović glavni je tehnolog i direktor proizvodnje (foto: Arhiva Aura)Viktor Dobrović glavni je tehnolog i direktor proizvodnje (foto: Arhiva Aura)

- Imamo ukupno 39 zlatnih medalja s prestižnih svjetskih natjecanja, što za Teranino, što za Karbun i neke druge nove proizvode. Puno znači priznanje struke, a najveća satisfakcija je ipak kada strast pretočena u obiteljski posao bude prepoznata na tržištu u kvaliteti proizvoda. Od samih početaka nastojimo biti drugačiji, originalni. Naša je priča započela u prirodi gdje i danas ubiremo glavne sastojke za svoje proizvode, pronalazimo ono najbolje. Ove su medalje potvrda kontinuiteta kvalitete i neprestanog usavršavanja, kaže Mišel Sirotić, vlasnik tvrtke Aura proizvodi.

Širenje tržišta

Aura se na domaćem tržištu pozicionirala kao premium hrvatska destilerija, no sve se više širi na inozemna tržišta i izvozi u Sloveniju, Crnu Goru, Italiju, Njemačku, Austriju, Nizozemsku, Belgiju, Japan... Ne stoga što je to primarna, strategija već je takvu dinamiku otvaranja novih tržišta, diktirala potražnja.

- Nisu to velike količine, jer mi smo realno mali proizvođači i u hrvatskim i u svjetskim okvirima. Godišnje proizvedemo 250.000 litara proizvoda ili oko 550.000 boca različitih zapremina. Cijela ova godina do sada, ne samo turistička sezona, je odlična. Bilježimo 60 posto veći promet u odnosu na isto razdoblje lani, i u veleprodaji i u maloprodaji, zadovoljan je Sirotić. Ekskluzivnu ponudu Aura proizvoda čini 25 vrsta rakija i likera od samoniklog bilja i divljeg voća, četiri vrste džina i sedam vrsta džemova.

Zlato iz Čilea (foto: Arhiva Aura)Zlato iz Čilea (foto: Arhiva Aura)

Aura je startala kao mala obiteljska destilerija koja je krenula u proizvodnju za potrebe suvenirnice u Humu u vlasništvu Mišelove majke Aurelije i oca Radenka. Mišel i supruga Daša pridružili su se 2010. godine po povratku s fakulteta te se ozbiljno posvetili poslu i razvoju tvrtke. Ubrzo potom zaposlen je Viktor Dobrović, danas glavni tehnolog i direktor proizvodnje. U međuvremenu je prerasla u respektabilnu tvrtku s čak 82 zaposlena.

Sirotić je uvjeren da se tajna ovakvog uspjeha jedne male destilerije krije u trudu i umijeću koje njeguju godinama. U poslu sudjeluje cijela obitelj, a svi dosadašnji uspjesi rezultat su neprestanog rada i ulaganja te kreiranja originalnih načina proizvodnje koje tržište prepoznaje. Ove su godine na tržište lansirali nekoliko novih proizvoda: Orancello i Limoncello, dva osvježavajuća likera nastala višemjesečnom maceracijom korice ekološke naranče i limuna u alkoholnom destilatu. Nadalje, prvi hrvatski aperitivo Ora d’Oro, potom Fernet Amaro 78 spravljen kombinacijom 78 različitih vrsta bilja, voća i začina te Gin Karbun u jednoj ograničenoj seriji Karbun Sea Limited Edition koji je u svom limitiranom morskom izdanju destiliran s pojačanom količinom citrusnih kora i začina, s dodatkom borovih iglica s obale Jadranskog mora.

Na policama rustikalno, zanimljivo, antiknim namještajem uređenog interijera Destilerije Aura u prizemlju stoljetnog Narodnog doma u Buzetu, posjetitelji uz degustaciju žestica imaju priliku vidjeti čitav proces proizvodnje - od fermentacije voća, destilacije, maceracije, odležavanja rakija, pa sve do punjenja, etiketiranja i pakiranja. Osim u Destileriji, Aurine proizvode moguće je pronaći u trinaest trgovina, u Buzetu, Novigradu, Motovunu, Puli, Rijeci, Rovinju, Poreču, Humu, Grožnjanu, Vrbniku i Splitu. Ove zime pripremaju otvaranje još nekoliko shopova.

Nositelji IQ oznake

U Auri su odnedavno nositelji oznake IQ za komovicu, bisku i medenicu. Ove je godine Klaster IQ, kao koordinator provedbe sustava IQ-Istarska kvaliteta, organizirao samostalno ocjenjivanje i sve potrebne aktivnosti definirane pravilnicima sustava, te su ostvarena prava za korištenje oznake IQ za proizvođače četiri vrste istarskih rakija.

- Puno nam znači da smo za sve tri rakije koje smo dali na ocjenjivanje dobili oznaku IQ-Istarska kvaliteta. Na nivou Istarske županije dosta se radilo na marketingu vina i maslinovih ulja, dok su rakije, ali i med, također autohtoni, kvalitetni domaći proizvodi bili malo zapostavljeni. No, to se sada mijenja, zasigurno će pomoći svim proizvođačima da se kvaliteta rakije digne na višu razinu, ali i dodatno valorizira, uvjeren je Sirotić.

Aurinom pozicioniranju na tržištu zasigurno doprinosi i Museum of Hum Aura & Distillery bar Aura koje su u travnju otvorili u najmanjem gradu na svijetu i gradu biske, ishodištu domaćih žestica.

Humski muzej (foto: Loris ZUPANC)Humski muzej (foto: Loris ZUPANC)

- Posjet je iznad svih očekivanja. Muzej se već u prvoj godini pokazao isplativ, reći će mladi ekonomist, predvodnik obiteljske proizvodnje. Stalni postav obuhvaća gotovo 1.500 eksponata raspoređenih u jedanaest tematskih prostorija. Svaka predstavlja segment života predaka i zanatskih radnji u posljednjih 150 godina: staru apoteku, školu, poštu, trgovinu, destileriju, postolara, stolara, krojača, mlin, freskoslikarsku radionicu i tematsku prostoriju posvećenu glagoljici.

Muzej je uređen u jednoj od najstarijih građevina humskog predgrađa, srednjovjekovnoj nastambi, kasnije kroz stoljeća Gradskoj loži u kojoj se biraju humski župani na leto dan te u Fontiku, žitnici. Sirotić je upravo s Porečkom i Pulskom biskupijom potpisao ugovor o zakupu još dva prostora u Humu. Jedan je uz sam muzej u zgradi u nizu, a drugi je bivši župni dvor. Predstoji rekonstrukcija te dvije zgrade, također namijenjene muzejskom postavu kako bi Hum bio neizostavna točka prilikom posjete Istri. Pravi vremeplov običaja, zanata, tradicije i života u Istri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of