BUZETSKA DESTILERIJA

RAKIJA I GIN ZA BOGOVE: Aura u dva mjeseca diljem Europe osvojila čak 11 zlatnih medalja

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
Vlasnik Mišel Sirotić i supruga Daša

Vlasnik Mišel Sirotić i supruga Daša


Čak 11 medalja u samo dva mjeseca osvojili su proizvodi obiteljske Destilerije Aura iz Buzeta. Spravljeni od borovica ručno ubranih na obroncima Ćićarije i filtrirani kroz aktivni ugljen, Gin Karbun i Gin Karbun Navy Strength okrunjeni su zlatom na prestižnom svjetskom natjecanju World Spirits Award 2022 održanom krajem ožujka u Austriji. Na Concours International de Lyon prvi hrvatski Gin Karbun Navy Strength u travnju je proglašen najboljim u svojoj konkurenciji, a travanjsko zlato je osvojio i na Frankfurt International Trophy - i to Grand Gold! Krajem travnja Gin Karbun osvojio je zlato Vinistre, podneblja u kojem je i proizveden. Gin Karbun sada broji četiri, a Gin Karbun Navy Strength šest medalja najvišeg sjaja.

Ekskluzivnu ponudu Aura proizvoda čini 25 vrsta rakija i tri vrste gina. Najnagrađivaniji Aurin Teranino u Europi i svijetu osvojio je čak osam zlata, posljednja tri na Concours International de Lyon, London Spirits Competitions i Frankfurt International Trophy. Novim se zlatom Vinistre Spirits diče Biska Extra, Biska Classic te rakija Maslina i badem.

Aurina kolekcija tako je dosegla brojku od ukupno 24 zlatna odličja s europskih i svjetskih nadmetanja. Čini to Destileriju Aura vlasnika Mišela Sirotića najnagrađivanijom istarskom destilerijom, a vjerojatno i hrvatskom, na inozemnim natjecanjima.

- Najveća satisfakcija je kada strast pretočena u obiteljski posao bude prepoznata na tržištu u kvaliteti proizvoda. Od samih početaka nastojimo biti drugačiji, originalni. Naša je priča započela u prirodi gdje i danas pronalazimo ono najbolje. Ove su medalje potvrda kontinuiteta kvalitete i jedinstvenih okusa podneblja u kojem rukom beremo bilje, izjavio je Mišel Sirotić, vlasnik tvrtke Aura proizvodi.

Vođeni tradicijom, u Auri su blagodati prirode ugradili u Gin Karbun i Gin Karbun Navy Strength. I prvi i drugi jedinstveni su zbog filtracije kroz medicinski aktivni ugljen, koji otklanja toksine iz tijela. Inspirirani su snagom posljednjih karbunara s Ćićarije, područja gdje rastu prirodni sastojci ključni za nastanak Gin Karbuna. Gin Karbun Navy Strength je snage 58,5 posto alkohola, snagu nije potrebno testirati barutom, kako su to nekada činili mornari, paljenjem mješavine alkohola i baruta. Ako je izgorio bistrim plamenom, to bi bio dokaz njegove kvalitete. Gin Navy Strengt se čuva u malim drvenim bačvama te se poslužuje, kao i njegov prethodnik, s aktivnim ugljenom. Prvog krasi kristalno bistra i transparentna boja, miris je fin, elegantan i zavodljiv. Na mirisu dominira nota borovice, ušećerena narančina kora, mahovina. Na okusu je suh, topao, a na after tasteu javlja se pikantna nota đumbira. Drugi je na tržište plasiran prije nepunih godinu dana. Prvu godinu postojanja slavi sa šest zlata.

Pozitivna hrvatska priča potvrđuje bogatu gastro ponudu podneblja i entuzijazam ljudi kao najveći adut. Neprestanim ulaganjem i usavršavanjem, obitelj Sirotić je Buzet i Istru učinila nezaobilaznom stanicom istinskih ljubitelja tradicionalnih delicija. Etablirali su se na tržištu kao vrhunski brend, sve su proizvode povezali estetskom kombinacijom u dvanaest vlastitih trgovina diljem Istre, u Rijeci i Vrbniku, te mekom dobre kapljice, autentičnom istarskom Destilerijom Aura u Buzetu.

Tvrtka Aura proizvodi nedavno je proširila svoj brend. U najmanjem gradu na svijetu otvorila je Museum of Hum Aura i Distillery bar Aura. Stalni muzejski postav obuhvaća gotovo 1.500 eksponata raspoređenih u jedanaest tematskih prostorija. Svaka cjelina predstavlja segment života predaka i zanatskih radnji u posljednjih 150 godina: staru apoteku, školu, poštu, trgovinu, destileriju, postolara, stolara, krojača, mlin, freskoslikarsku radionicu i tematsku prostoriju posvećenu glagoljici, od kojih je pet interaktivno. Uskoro u Novigradu na trgu kraj crkve otvara novu trgovinu, a krajem tjedna na tržište izlazi s novih pet proizvoda. Premijerna degustacija bit će moguća već za vikend na 28. Vinistri u Poreču, gdje će biti ponuđeni i svi "zlatni" proizvodi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini