ZAGREB

Sažetak: 11 novozaraženih, u KBC-u Split zdravstvena inspekcija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 11 novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite, a u KBC Split, gdje je zamijenjen identitet dviju pacijentica od kojih je jedna umrla, poslana je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva.

"Ukupno je učinjeno 47.480 testiranja, od toga 1409 u zadnjih 24 sata. Postotak pozitivnih je 4,65 posto”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Od jučer nema novih preminulih bolesnika, tako da je dosad u Hrvatskoj od koronavirusa umrla 91 osoba.

Na respiratoru je 11 bolesnika, a hospitaliziranih je 159, što je jedan manje u odnosu na jučer. Kod kuće je oporavljenih 1115 osoba, 15 više nego jučer. Ukupno je oporavljeno 1808 bolesnika, što je za 24 više nego u ponedjeljak.

Beroš: Očekujem nalaze unutarnjeg nadzora u KBC-u Split

Beroš je komentirao propust u splitskom KBC-u sa zamjenom identiteta dvaju pacijentica, od kojih je jedna umrla. Ponovno je poručio da se za takav propust treba utvrditi odgovornost te očekuje nalaze unutarnjeg nadzora i zdravstvene inspekcije u splitskom KBC-u. 

Dodao je kako je još prerano govoriti o tome jesu li pacijentice, čiji su identiteti zamijenjeni, bile pozitivne na koronavirus.

?Z?dravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva jutros je krenula u Split kako bi utvrdila tko je pogriješio u zamjeni identiteta pacijentica iz dvaju domova za starije, koje su se liječile u KBC-u Split, zbog čega je ostavku dao ravnatelj Julije Meštrović.

Meštrović se u utorak još jednom ispričao zbog tog slučaja, poručivši kako je njegova ostavka moralan čin.

Ministar Beroš naglasio je da će o potezu ravnatelja Meštrovića odlučivati Upravno vijeće bolnice. 

Beroš je istaknuo da je zadovoljan prvom fazom aktivacije zdravstvenog sustava, koja je počela prošloga tjedna. Na temelju raspoloživih podataka zaključio je da su izvršenja zdravstvenih usluga porasla više od 30 posto u odnosu na prošli mjesec, što je ocijenio iznimnim rezultatom s obzirom na epidemiološke mjere.

Upitan za financijsku situaciju u sektoru, opterećenom s gubitcima u visini 9,4 milijarde kuna, Beroš je istaknuo da su financije velik problem u zdravstvu, što zahtijeva reformske poteze.

Dospjeli dugovi kreću se oko 4,2 milijarde kuna, kaže Beroš.

Splitsko-dalmatinska županija bez novozaraženih, 76 Bračana negativno

Od 11 novozaraženih u protekla 24 sata u Istarskoj županiji dijagnosticiran je jedan novi bolesnik, kao i u Brodsko-posavskoj županiji. U Koprivničko-križevačkoj županiji su četiri nova bolesnika, u Zadarskoj dva, u Sisačko-moslavačkoj jedan, a u Požeško-slavonskoj županiji dva bolesnika.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji nema novozaraženih, a 76 jučer testiranih Bračana su negativni na covid-19, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Novinari su pitali Capaka kako će se osigurati provedba izbora kod ljudi u samoizolaciji, koje se nekad uspoređivalo s "bioteroristima" ako bi prekršili mjere, a on je jučer rekao da bi mogli glasati ako stave maske, no umjesto njega odgovorio je voditelj Stožera Davor Božinović.

Božinović: O izborima odlučuje politika

Poručio je da o izborima odlučuje politika, a Stožer i HZJZ dat će svoje stručno mišljenje onda kad budu pitani o održavanju izbora.

''O izborima odlučuje politika. Državno izborno povjerenstvo je zaduženo za organizaciju izbora, a što se tiče Stožera i HZJZ-a, dat će svoje stručno mišljenje kad budu pitani. To nije pitanje o kojem možemo sada razgovarati. Izbori nisu raspisani, Sabor nije raspušten, a DIP se nije javio da traži mišljenje. To je sve što ćemo sada reći'', rekao je Božinović.

Na upit razmišlja li se o održavanju izbora u subotu, s obzirom na to da je nedjelja predviđena za dezinfekciju prostora, Božinović se zahvalio novinarima što ''misle na zdravlje i dobrobit hrvatskih građana''.    

Ministar je precizirao da je policija utvrdila kršenje epidemioloških mjera samoizolacije kod 1920 osoba, o čemu će biti obaviješten Državni inspektorat.

Božinović je izvijestio da će Europska komisija u srijedu objaviti odluke o prelasku unutarnjih i vanjskih granica Europske unije i mogućnostima aktiviranja turizma.

U tom kontekstu će se razgovarati na koji način će pojedine države i regije svojim internim sporazumima regulirati prijelaz granice kroz faze, zaključio je.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater