LOKALNI IZBORI

IZLAZNOST DO 16.30 SATI: U Hrvatskoj glasovalo 29,18 posto birača, U ISTRI SVEGA 23,32 POSTO

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


U nedjelju od 7 sati otvorena su sva biračka mjesta za drugi krug lokalnih izbora, njih 5.496.

Državno povjerenstvo (DIP) objavilo je nove podatke o izlaznosti birača.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16.30 sati u Hrvatskoj je glasalo 29,18 posto birača, izlaznost je manja nego u prvom krugu kada ih je izašlo 35,54 posto.

"Najveća izlaznost je u Ličko senjskoj, čak 44 posto. Slijede Krapinsko-zagorska i Požeško-slavonska. Najmanja izlaznost kod županija je u Zagrebačkoj županiji, Istarskoj te u Osječko-baranjskoj. Kod gradova najveća je izlaznost u Gospiću, tamo su prešli 50 posto. Slijede Pazin i Sisak. Najmanje je u Velikoj Gorici - samo 14 posto, slijede Koprivnica i Osijek", rekao je Slaven Hojskiiz DIP-a za HRT.

U Zagrebu je nešto veća izlaznost nego u prvom krugu, u Splitu i Rijeci oko 1 posto slabija. Najmanja izlaznost je u Osijeku. U usporedbi s 2017. izlaznost je nešto veća na razini Republike Hrvatske.

Manja izlaznost u Istri

U Istri je do 16.30 sati glasalo 23,32 posto birača, a usporedbe radi, u prvom krugu ovogodišnjih lokalnih izbora, do 16.30 sati glasalo je 34,10 posto Istrana.

Samo u Puli je od ukupno 49.256 birača s pravom glasa, danas je do 16.30 sati glasovanju pristupilo njih 15.107 ili 31,07 posto.

Državno izborno povjerenstvo - odaziv u 16.30 sati

Državno izborno povjerenstvo - odaziv u 16.30 sati

Glasovati želi 500-tinjak birača u izolaciji i samoizolaciji

Petstotinjak birača pozitivnih na covid i onih u samoizolaciji, osjetno manje nego u prvom izbornom krugu, izrazilo je želju glasovati na nedjeljnom, drugom krugu lokalnih izbora.

Želju za glasovanjem izrazilo je 186 birača pozitivnih na covid i njih 349 u samoizolaciji, ukupno 535, rekao je Hini u nedjelju poslijepodne član i glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski, podsjetivši da je prije 14 dana takvu želju imalo 2360 birača.

Birači kojima je izrečena samoizolacija, kao i oni koji na biračko mjesto ne mogu doći zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, mogli su o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora ili birački odbor u nedjelju do 12 sati o svojoj želji.

Birač pozitivan na covid ne može na biračko mjesto, njemu pred vrata kuće ili stana dolaze članovi biračkog odbora, tamo glasuje uz pomoć osobe od povjerenja, te ne smije imati neposredan kontakt sa članovima biračkog odbora.

Ipak, da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Ispred kuće, odnosno stana, glasuju i osobe u samoizolaciji.  

Hrvatska sad već ima iskustvo glasovanja birača zaraženih covidom i onih u samoizolaciji, prvi put glasovali su na izborima za Hrvatski sabor u srpnju prošle godine te pretprošle nedjelje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum