jedinstven projekt

U Ludbregu jedine Newton sobe u Hrvatskoj, koncept norveškog obrazovanja

| Autor: Hina
Dubravko Bilić (Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell)

Dubravko Bilić (Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell)


Jedinstven projekt koji je rezultirao otvaranjem jedinog centra u Hrvatskoj koji ima Newton sobe i primjenjuje koncept norveškog obrazovanja završen je u petak u Ludbregu, a njegova vrijednost je oko 4 milijuna eura.

Na završnoj konferenciji za novinare naglašeno je kako je projekt realiziran uz financijsku podršku Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014.-2021. te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU RH. Gradonačelnik Ludbrega i novoizabrani saborski zastupnik, Dubravko Bilić, drži da je ovo jedan od najvećih projekata koje su realizirali, ali i jedan od najinteresantnijih.

"Pronašli smo ga putujući po Europi i vidjeli smo kako ta priča s Newton sobama izgleda, pa smo ga odlučili prilagoditi našem već ranije pripremljenom programu za Regionalni znanstveni centar. Uspjeli smo dobiti gotovo tri milijuna eura, uložiti u ove prostore i omogućiti ne samo našoj djeci, nego hrvatskom obrazovnom sustavu da vidi da obrazovanje može biti drugačije, da može biti privlačno, interesantno i zabavno - rekao je gradonačelnik Bilić.

Dodao je kako preko koncepta Newton soba polako uvode STEM obrazovanje u hrvatski obrazovni sustav te da se nada da će u tome uspjeti.

"Dosad smo imali svu potporu naših partnera, a očekujem da nam se i Ministarstvo obrazovanja priključi u ovom vrlo vrijednom, za nas izazovnom, ali u konačnici prekrasnom projektu", rekao je gradonačelnik te dodao kako ga posebno veseli što je upravo taj projekt izašao iz gradskog ureda, odnosno iz njihovog 'brodogradilišta projekata1.

"Napravili smo ovaj prekrasan brod, imamo odličnog kapetana i izvanrednu posadu i siguran sam da će ta ekipa proizvoditi dobre rezultate i uspjeti se nametnuti svojim kolegama u školama te da će nam škole, učitelji, djeca, ali i drugi izvan škola posjećivati ovaj centar", kazao je gradonačelnik. Dodao je i kako im je cilj da se poboljša obrazovni sustav na razini cijele Hrvatske te da se prihvate ideje koje skandinavske zemlje već godinama primjenjuju u obrazovanju djece.

"S ovim se projektom namjeravamo javljati na nove natječaje, dopunjavati ga. Sad kad smo dio obitelji Newton soba, europskog i svjetskog projekta, planiramo tu priču proširivati, dodavati neke sadržaje", kazao je Bilić i dodao kako se žele širiti i dalje te stvarati nove, zanimljive sadržaje.

Inače, Newton sobe u LORI centru u Ludbregu realizirane su u suradnji s tvrtkom Nevia u Norveškoj. Newton sobe  su inovativne sobe, sobe za učenje, nadopuna učenja u školama na zabavan i inovativan način s modulima iz fizike, matematike, kemije, tehničkog i biologije.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater