građani zvijezde i gaze

Milan Medić: Karlovac je poprište komunalne i infrastrukturne katastrofe

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Mateo Levak)

Ilustracija (Snimio Mateo Levak)


Karlovac je postao poprište komunalne i infrastrukturne katastrofe kao niti jedan grad u Hrvatskoj, poručio je u utorak pred sjedištem karlovačke gradske uprave Milan Medić, predstavnik inicijative građana Zvijezde i Gaze, kojima su zbog nestručnih radova oštećene kuće.

Medić je ustvrdio da je zbog nestručne provedbe radova u sklopu projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa", koje provodi gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija, došlo do nevjerojatnih oštećenja u zaštićenoj povijesnoj jezgri.

"Od 270 objekata u Zvijezdi 54 je oštećeno, neki trajno bez mogućnosti popravaka, što je 20 posto stambenog fonda. Zamislite da netko u osječkoj Tvrđi, Dubrovniku ili Dioklecijanovoj palači obnavlja kanalizaciju i uništi 20 posto stambenog fonda", rekao je Medić.

Podsjetio je da su građani 25. ožujka Gradu Karlovcu i Vodovodu i kanalizaciji predali pet zahtjeva, a ključni je provedba neovisne stručne revizije projekta da bi se utvrdilo kako je uopće bilo moguće napraviti tolika oštećenja.

Građani traže da tvrtka koja bi provela reviziju mora barem tri godine provoditi analize ugovornih postupanja i pružati usluge geotehničkog nadzora iskopa i zaštite građevinske jame za izgradnje vodno-komunalne infrastrukture u naseljenim područjima.

Ponuditelj treba osigurati stručni tim od barem dva ovlaštena inženjera – jednog stručnjaka za građevinarstvo i jednog stručnjaka za geotehniku. Kriteriji javne nabave prilikom bodovanja treba biti da se vrednuje 10 posto cijena ponude, a 90 posto reference i iskustva ponuditelja, naveo je Medić.

Izvođač radova je tvrtka GIP Pionir, koju je Medić nazvao "neprijateljem javnog interesa i građana". "Tko god dolazi u neki grad i razbija građanima kuće, tjera ih da napuštaju svoje domove, razbija škole, veleučilišta i javne zgrade, bez obzira radi li to bagerom ili bombom, uvijek je smatran neprijateljem", kaže.

Ovo je zadnja prilika Gradu Karlovcu i Vodovodu i kanalizaciji da se konačno probude i svrstaju na stranu građana te počnu štititi javno dobro i zastupati javni interes, poručio je Medić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater