Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Predstavio devet novih kamiona za odvoz otpada 

| Autor: Hina
(Snimio Milivoj Mijosek)

(Snimio Milivoj Mijosek)


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u ponedjeljak je predstavio devet novih kamiona za odvoz komunalnog otpada kao i za potrebe rada reciklažnih dvorišta, koji su nabavljeni radi povećanja kvalitete javne usluge, sigurnosti u radu te unaprjeđenja tehnoloških procesa. 

Riječ je o devet specijaliziranih vozila od njih ukupno 46 koje će doći u Čistoću do kraja ljeta, a njihova ukupna vrijednost je 12,3 milijuna eura. Vrijednost devet vozila koja su stigla u Čistoću i koja danas predstavljamo je dva milijuna 638 tisuća eura, rekao je voditelj Čistoće Davor Vić.

Nova vozila su opremljena naprednim sustavima za pražnjenje standardiziranih spremnika, što olakšava posao radnicima, povećava broj lokacija koje kamion može obuhvatiti te unaprjeđuje kvalitetu usluge za građane, istaknuo je Vić.  

Dolaskom svih tih novih vozila u Čistoću potpuno će se obnoviti desetljećima star vozni park koji trenutno koristi kamione i iz 90-tih godina prošlog stoljeća, rekao je Tomašević.

Ključni su, kaže, i radnici te se u odnosu na stanje sredine 2023., broj komunalnih radnika i čistača ulica povećao za 150. Rekao je i da ulažu u materijalna prava radnika. 

Najavio je kako uskoro očekuju da će od Općinskog suda u Zagrebu dobiti dozvolu da krenu sa sanacijom dva odrona koja su se dogodila na odlagalištu otpada Jakuševec. 

Tomašević je istaknuo da je u prvoj godini dana od uvođenja novog modela prikupljanja otpada, miješani komunalni otpad koji se odlaže na Jakuševcu smanjen za jednu četvrtinu, ustvrdivši da takav rezultat nema ni jedan grad u Hrvatskoj, da je u tako kratkom roku tako značajne iskorake napravio. Istaknuo je i da se odvajanje plastike povećalo za 59 posto, biootpada za 67 posto i papira za 13 posto. Količina otpada koja se odlaže na reciklažnim dvorištima povećala se za 22 posto.

Naveo je podatak da je u 2022. bilo oko 174.000 korisnika reciklažnih dvorišta, a u 2023. oko 385.000, a takve trendove vide i ove godine. Očekuju da se sve više koriste reciklažna dvorišta kojih je trenutno 11 fiksnih i 10 mobilnih, a njihov broj stalno povećavaju, u travnju je otvoreno u Lučkom, a u drugoj polovici godine otvorit će se u Kašini.

Tomašević je rekao i da su distribuirali čak 33 milijuna ZG plavih vrećica, te je u godinu i pol izrečeno čak 13.139 kazni zbog nepropisnog odlaganja otpada. 

Kaže kako u Zagrebu nisu dizali cijenu usluge za građane, te i dalje imaju najjeftiniju uslugu odvoza otpada u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj a imaju najveći broj odvoza svih frakcija otpada u kućanstvima u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj.

Istaknuo je i da se u centru Zagreba svaki tjedan postavlja nekoliko novih podzemnih spremnika, a trenutno ih je 90 na 25 lokacija. Pokrenuta je i javna nabava za polupodzemne spremnike za cijeli grad, u prvoj fazi nabavljaju ih 600 za 200 lokacija.

Rekao je i da je u Zagrebu postavljeno 142 tipizirana boksa i imaju veliki broj zahtjeva za njihovo postavljanje. Najavio je i da će u svibnju krenuti prve isplate za refundaciju troškova građanima koji su već postavili bokseve ispred svojih zgrada.

Tomašević je istaknuo i da su počeli s podjelom žutih spremnika za plastiku i metal koje će dobiti sve obiteljske kuće, vjeruje do kraja godine, a dosad ih je podijeljeno 6100. 

Konferencija za novinare održana je u reciklažnom dvorištu Podsused - Vrapče, najmodernijem u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum