turizam

Izbor Lonely Planeta potvrđuje status Hrvatske kao jedne od najkvalitetnijih, a pritom i najljepših svjetskih zemalja 

| Autor: Alenka Juričić Bukarica
Ilustracija (Snimio Mateo Levak)

Ilustracija (Snimio Mateo Levak)


Lonely Planet, jedna od vodećih svjetskih travel platformi i specijaliziranih medija za putovanja, je povodom obilježavanja 50. obljetnice objavio popis 50 najboljih svjetskih destinacija u pet kategorija, a svoje je mjesto u kategoriji top 10 zemalja koje treba posjetiti u 2024. zauzela i Hrvatska. Lonely Planet je opisao Hrvatsku kao zemlju prekrasne obale obasjane suncem, s mnoštvom otoka i otočića te izazovnim planinama i povijesnim gradovima. U opisu je istaknut i ulazak Hrvatske u schengenski prostor, otvaranje Pelješkog mosta te drugi infrastrukturni projekti,

- Izbor Lonely Planeta potvrđuje status Hrvatske kao jedne od najkvalitetnijih, a pritom i najljepših svjetskih zemalja čija je globalna vidljivost sve veća. Prirodna baština, bogata kultura, ljubaznost ljudi, ali i snažni pokretači napretka različitih aspekata turizma okosnica su naše ponude koja je sve prepoznatljivija i na cjelogodišnjoj razini. Vjerujem da su se naši brojni gosti već uvjerili u atraktivnost hrvatske turističke ponude i zalaganje cjelokupnog hrvatskog turističkog sektora, dok će se oni budući u to tek uvjeriti, istaknuo je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ-a, naglasivši važnost održivosti u razvoju, ali i promociji održivog turizma jer bilježimo sve više putnika koji prate ekološke trendove.

Uz Hrvatsku, zemlje koje prema Lonely Planetu valja posjetiti u idućoj godini su i Mongolija, Indija, St. Lucija, Mexico, Maroko, Čile, Benin, Uzbekistan i Pakistan.

Osim liste najboljih zemalja objavljene su i liste najboljih svjetskih destinacija u kategorijama za najbolju održivu destinaciju, najbolji grad, najbolju regiju te u kategoriji destinacija s najboljom vrijednosti za uloženi novac. Regije za posjetu u 2024. su tako Monata u SAD-u, Donegal u Isrkoj, Transdinartska biciklistička ruta na Zapadnom Balkanu, Kangaroo Island u Australiji, talijanska Toskana, španjolski Pais Vasco, južni Tajland, obala Swahili u tanzaniji, austrijski Saalfelden te krajnji sjever Škotske. Na listi gradova su se, pak, našli Nairobi, Pariz, Montreal, Mostar, Philadelphia, manaus, Jakarts, Prag, Izmir i Kansas City, dok primjeice dobar odnos cijene i vrijenosti imaju Poljska, grčka Ikaria, noćni vlakovi po Europi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater