zse

Očekuje se oprezno trgovanje, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, dok ulagači čekaju nove vijesti iz kompanija, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon dva dana pada.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je jučer drugi dan zaredom, za 0,40 posto, na 2.799 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,46 posto, na 1.695 bodova.

I svi su sektorski indeksi pali, pri čemu najviše Crobexindustrija, za 0,79 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 808 tisuća eura, oko 188 tisuća eura više nego dan prije.

U blok transakcijama ostvareno je, pak, 3,6 milijuna eura prometa. Od toga se najveći iznos odnosio na blok promet dionicom Croatia osiguranja, 2,7 milijuna eura, po cijeni dionice od 1.250 eura.

Blok promet dionicama Istarske kreditne banke iznosio je 606 tisuća eura, po cijeni od 410 eura, dok je dionicama Spana ostvareno nešto više od 274 tisuće eura prometa, po cijeni od 44,20 eura.

„Na Zagrebačkoj su burzi jučer vodeći indeksi zabilježili novi pad, pri čemu je Crobex skliznuo ispod psihološke razine od 2.800 bodova. Promet je bio veći nego dan prije”, kaže Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog poslovanja u OTP banci.

U redovnom trgovanju dionicama Spana ostvaren je promet od 50 tisuća eura, a cijena im je pala 2 posto, na 44 eura.

U redovnom trgovanju u fokusu investitora je bila dionica HT-a s prometom od 345 tisuća eura, a cijena joj je snižena za 0,33 posto, na 30,60 eura.

Još je samo dionica Ericssona Nikole Tesle imala promet veći od 100 tisuća eura, a cijena joj je stagnirala na 203 eura.

Redovnim dionicama tvrtke Končar - Distributivni i specijalni transformatori ostvaren je, pak, promet od 54 tisuće eura, pri čemu je pojeftinila 1,9 posto, na 1.530 eura.

Pala je i cijena dionice Končara, i to za 1,50 posto, na 262 eura, uz promet od 32 tisuće eura.

Na Zagrebačkoj se burzi jučer trgovalo s ukupno 40 dionica, pri čemu je cijena njih devet porasla, 13 stagnirala, a 18 pala.

„Za danas predviđamo nastavak stagnacije kretanja glavnih dioničkih indeksa, dok se po pitanju prometa ne očekuju značajnija odstupanja u odnosu na prethodne dane”, kaže Mišo Kalajžić.

Europske burze porasle, na Wall Streetu oprez

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,49 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,37, a pariški CAC 0,69 posto.

„Na važnijim europskim burzama indeksi su porasli četvrti radni dan zaredom. Čak ni pad obujma njemačke industrijske proizvodnje u ožujku, prvi u ovoj godini, nije pokolebao optimizam europskih ulagača”, kaže Mišo Kalajžić.

Na Wall Streetu se, pak, jučer trgovalo oprezno. Dow Jones ojačao je 0,44 posto, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromijenjen. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,18 posto.

„S druge strane Atlantika ponovo raste neizvjesnost hoće li Fed ove godine početi smanjivati kamatne stope ili ne. Naime, predsjednik Fedove podružnice Minneapolis N. Kashkari izjavio je da bi zbog i dalje visoke inflacije i snažnog tržišta nekretnina kamatne stope mogle ostati na sadašnjim razinama i dulje nego što se očekuje. Indeksi su dan okončali s mješovitim izvedbama, što pokazuje da je oprez glavna trenutna vodilja ulagačima pri donošenju investicijskih odluka”, objašnjava Mišo Kalajžić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater