POŽELJAN PARTNER ZA GOSPODARSKU SURADNJU

Troznamenkast rast turističkog prometa s tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata


Prošle je godine hrvatski turistički sektor s tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata zabilježio 8.600 dolazaka i više od 23.000 noćenja, što predstavlja godišnji rast od čitavih 78 posto u dolascima i 72 posto u noćenjima. Još veći, troznamenkast rast bilježi se u prvom dijelu ove godine: dolazaka je 134 posto, a noćenja 149 posto više nego lani u prvom tromjesečju. Turisti su to koji Hrvatsku tek otkrivaju, a riječ je o velikom, bogatom tržištu čiji građani sve više putuju, posebice u Europu, i na tim putovanjima ne štede novca. Puno putuju i radi zdravlja, za što im država podmiruje troškove, a traže luksuz i kvalitetnu uslugu.

Za približavanje Hrvatske ovom dijelu svijeta zaslužne su prvenstveno nove direktne aviolinije kojima su kompanije Emirates i FlyDubai povezale Dubai sa Zagrebom i Dubrovnikom. Kažu da su ti redovni letovi dobro popunjeni, a hrvatskom su turizmu otvorili vrata i drugih dalekih tržišta. Preko Dubaija, naime, stižu nam turisti iz Južne Koreje, Japana i Tajvana, Australije i Novog Zelanda, iz Afrike. Putnici su to na koje možemo računati u pred i posezoni, što je u doba sve ranije rasprodanih ljetnih aranžmana na hrvatskom Jadranu, overbukinga u špici sezone, recept za daljnji razvoj temeljen na održivom turizmu.

Poslovi od 2,5 milijarde dolara

I ne samo zbog turizma, Ujedinjeni Arapski Emirati poželjan su partner za ukupnu gospodarsku suradnju, o čemu su ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić razgovarali s brojnim dužnosnicima i partnerima na turističkom sajmu Arabian Travel Market (ATM) koji još danas traje u Dubaiju. Na jubilarnom, 25. izdanju ovog najvećeg turističkog sajma na Bliskom Istoku okupilo se oko 40.000 turističkih djelatnika i dužnosnika iz cijelog svijeta, a očekuje se ugovorenih poslova vrijednosti oko 2,5 milijarde američkih dolara. Dio toga valjda će otići i u Hrvatsku.

- Predstavljanje hrvatske turističke ponude na ovom tržištu, kao i daljnje unaprjeđenje suradnje s ključnim partnerima za hrvatski turizam ima strateški značaj. Povezivanje Hrvatske i UAE im višestruke efekte za hrvatski turizam i gospodarstvo, poručio je ministar Cappelli, dok je Staničić potvrdio odlične povratne informacije ključnih partnera HTZ-a na ovom tržištu, svjetskih aviokompanija i turoperatora koji obećavaju daljnji rast turističkog prometa iz UAE-a. S jednom od najvećih agencija UAE-a Dnata dogovorena je još jedna prezentacija Hrvatske u Dubaiju, a planiraju se i poslovne radionice u studenom u Dubaiju i Abu Dhabiju te studijska putovanja za novinare, blogere, influencere i predstavnike agencija i turoperatora. Najavljen je i dolazak 30 agenata s tržišta UAE-a u Zagreb, na Central European Tourism Summit (CETS) početkom prosinca.

Prema tržištima Indije i Kine

U Dubaiju su se ministar i direktor HTZ-a susreli i s predstavnikom investitora u kompleks Four Season na Hvaru, obećavši maksimalnu podršku Ministarstva što bržoj realizaciji ovog projekta za koji vele da je ekološki održiv. Potvrđen je dolazak u Hrvatsku predsjednika putničke i turističke komore Saudijske Arabije te generalnog menadžera međunarodne putničke grupacije iz Riyadha te predstavnika Thomas Cook Indija, najvećeg turoperatora Indije. O dovođenju većeg broja turista iz Kine razgovarali su s turističkom zastupnicom tržišta Abu Dhabija i Kine, a prenose i pohvale Helal Al Marriema, izvršnog direktora Uprave za turistički i trgovinski marketing u Dubaiju, koji je istaknuo da su po uzoru na hrvatski model izradili strategiju za osvajanje turističkih tržišta Južne Koreje i Japana.

Hrvatska se vraća na Expo

Ministar Cappelli potvrdio je i nastup Hrvatske, prvi put nakon 2010. godine, na svjetskoj izložbi EXPO koja se 2020. održava u Dubaiju. O tome je razgovarao s Reem Al Hashimy, ministricom UAE-a za međunarodnu suradnju i izvršnom direktoricom EXPO-a 2020. na koji je dolazak dosad potvrdilo 180 zemalja svijeta.

- EXPO u Dubaiju je puno više od izložbe. Riječ je o jednom od najvećih globalnih, nekomercijalnih događaja od velikog gospodarskog i kulturnog značaja koji predstavlja veliku priliku za Hrvatsku, što je prepoznala Vlada. Naša je namjera da se uoči EXPO-a otvori Generalni konzulat, a moguće i predstavništvo HTZ-a i Hrvatske gospodarske komore u Dubaiju, čime bi se dao velik zamašnjak čitavom hrvatskom gospodarstvu, istaknuo je Cappelli. Iz UAE-a, prenosi ministar, pokazali su interes za suradnju osobito s građevinskim tvrtkama iz Hrvatske koje bi mogle sudjelovati u izgradnji paviljona za EXPO 2020. (Duška PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of