BIJELI TJEDAN

Provjerili smo cijene skijaških aranžmana ove sezone. Bit će još skuplje nego lani

| Autor: Alenka Juričić Bukarica
Ilustracija (Snimio Sergej Drechsler)

Ilustracija (Snimio Sergej Drechsler)


Prodaja ski aranžmana je krenula bez obzira na to što će zimovanje na snijegu ove godine biti još nešto skuplje nego lani, u najtraženijem terminu oko 10 do 15 posto.

Naime, dok se čekaju otvorenja sezone, a koja se na talijanskim i austrijskim skijalištima najavljuju za kraj studenog i početak prosinca, zaljubljenici u snježne radosti već planiraju kamo će ove godine na zimske padine.

Mediji u susjednim zemljama govore i ove godine o poskupljenjima ski karata, što je rast na ionako povećane cijene prošle godine, kad su one skočile zbog energetske krize.

Na ruku hrvatskim skijašima ne ide ni to što zimske školske ferije padaju u najskuplji, novogodišnji tjedan te se školarci u klupe vraćaju već 8. siječnja.

Drugi dio zimskih ferija pada od 19. do 26. veljače, dakle, u vrijeme kada su ferije i u drugim europskim zemljama te praktički visoka skijaška sezona.

Tamara Černeka, direktorica Turističke agencije Arriva Travel iz Rijeke, pojasnila je da i ove godine iz tog razloga neki od skijaša ipak planiraju na snijeg u drugom tjednu siječnja.

– Novogodišnji termin je, jasno, među najskupljima, tako da imamo dosta bukinga za onaj tjedan nakon, kad cijene osjetno padaju.

Inače, prodaja aranžmana je krenula nešto slabijim intenzitetom u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je vjerojatno posljedica trenutno gotovo ljetnih vremenskih prilika, ali očekujemo da će se buking čim malo zahladi intenzivirati te da ćemo ostvariti planirano, pa i nešto više od toga, kazala je Černeka.

– Primorci definitivno vole skijanje tako da će se aranžmani prodati. Najtraženija su skijališta u Italiji, a primjetan je lani bio i rast interesa za francuskim skijalištima, kazala je Černeka.

Obiteljski aranžmani

Boris Žgomba, vlasnik touroperatora Uniline, istaknuo je da i ove godine bijeli tjedan ponovo pada u skupi novogodišnji termin.

– Zbog toga većina obitelji sa školskom djecom bira onaj tjedan kad škola već počinje. Što se tiče termina od 7. do 14. siječnja, cijene su oko 10 do 15 posto veće nego lani, kazao je Žgomba navodeći da su u Unilineu rezervacije trenutno 20 posto bolje nego lani u istom terminu.

Inače, što se konkretnih aranžmana za taj jeftiniji tjedan tiče, u francuskom Valmeinieru apartman za obitelj s četiri osobe, ski passom i školom skijanja kreće se već od 1.480 eura.

U austrijskom Bad Kleinkirchheimu aranžman sa smještajem u apartmanu, ski-passom i školom skijanja je od 1.852 eura, a u talijanskom Passo Tonaleu od 2.078 eura, također za četveročlanu obitelj s uključenim ski passom i školom skijanja.

Bojan Čekada, direktor riječke turističke agencije Ski Guru, je kazao da su u ovoj agenciji s prodajom za stare klijente počeli još u lipnju, a javna je prodaja počela polovinom kolovoza.

– Vidi se da su skijaši jako željni skijanja tako da prodaja ide jako dobro, vratili su se starim navikama da rano rezerviraju, kazao je Čekada, pojašnjavajući da se najviše rezervacija odnosi na drugi tjedan u siječnju, bez obzira na školu, i to zbog nižih cijena i puno manjih gužvi na skijalištima.

Iako su traženi i novogodišnji termin te termin školskih ferija u veljači, no ipak nešto manje. Kazao je da sezonu otvaraju na Kronplatzu.

– U prosincu imamo četiri termina po četiri dana, s tim da je prvi već od 29. studenog do 3. prosinca. To su četverodnevni programi koji su se pokazali optimalnima za otvaranje.

Cijene su oko 350 eura za apartmanski aranžman s uključenom ski kartom po osobi, a hotelski oko 500 eura po osobi s polupansionom.

Inače, novogodišnje termine radimo u francuskom Les Orresu, ali i na Jahorini. Jahorina je isto jako zanimljiva opcija. Ondje imamo odličnu suradnju s apartmanskom kućom na stazi koja je počela s radom prošle godine.

Skijalište je modernizirano, u posljednjih pet godina je u njega uloženo 75 milijuna eura tako da je infrastruktura iznimno dobra.

Imaju, primjerice, vrhunsko noćno skijanje na nekoliko staza i, naravno, bogatu gastroponudu i ponudu zabave po čemu su poznati.

Uz relativno pristupačnije cijene. A uvijek se može uključiti i izlet u Sarajevo, što je također zanimljivo, tako da naši sugrađani zbilja rado odlaze na ovo skijalište.

Dolomiti za luksuz

Ovogodišnjom ski sezonom pozabavili su se i talijanski i austrijski mediji.

Talijanski list La Repubblica u analizi cijena tako navodi da su cijene ski passa za 20 posto skuplje nego prije dvije godine. Naime, kažu da u Dolomitima ski pass košta do 80 eura po danu, 6 eura više nego prethodne sezone, kad je karta već poskupjela na 74 eura, sa 67 eura koliko je stajala godinu ranije.

U Madonni di Campiglio dnevna karta za cijelo skijalište, koje uključuje i Pinzolo, Folgarida-Marilleva i Peio, za odraslu osobu doseže do 79 eura u sezoni te 72 izvan sezone, dok je prošle godine koštala deset eura manje, dakle 69 eura.

Gledajući cijene hotela u Val di Fassi, za noćenje s polupansionom bez problema se dođe do cijene od 300 do 400 eura za noć za četveročlanu obitelj.

Doda li se skijaškim kartama, čak i uz sve obiteljske i sitne popuste, izlet i eventualni najam opreme, realno je, kažu, izdvojiti tisuću eura za skijaški vikend na Dolomitima.

Ukratko, skijanje, barem u nekim područjima, doista bi moglo postati rezervirano za bogate, zaključuju. Nešto se, kažu, može uštedjeti u nekim manje poznatim zonama pa u području Ponte di Legno-Tonale, dnevna karta za odraslu osobu košta najviše 56 eura.

U glavnim skijalištima skijaška sezona bi trebala početi 25. studenog, što će ovisiti o vremenskim prilikama, a koje i dalje više »mirišu« na ljeto, umjesto na nadolazeću zimu.

Prošle je godine Madonna di Campiglio pokušala otvoriti skijašku sezonu još i ranije, 19. studenog, što se pokazalo greškom zbog visokih temperatura.

Poskupljenje u Austriji

I u Austriji su cijene ski-passa išle gore. Prema istraživanju austrijske novinske agencije APA, mnoga skijališta u Austriji značajno povećavaju cijene karata za žičare pa će ljubitelji zimskih sportova u nadolazećoj sezoni morati platiti između 7 i 10 posto više za ski-pass, s tim da je prošle sezone ponegdje već došlo do poskupljenja od 10 posto.

U Arlbergu će dnevna karta za odrasle u nadolazećoj zimskoj sezoni koštati 75 eura. Tirolsko skijalište je s poskupljenjem od 12 posto na prvom mjestu kad je riječ o poskupljenju.

U Kitzbühelu, Ischglu, Zillertalu i Söldenu dnevna karta za žičaru u visokoj sezoni košta više od 70 eura. Konkretno u Kitzbühelu je lani ski-pass u visokoj sezoni koštao 65 eura, a ove godine je 72 eura.

U visokoj sezoni će odrasla osoba šestodnevnu kartu platiti 10-ak posto više, i to u Ischglu 323 eura, u Zillertalu 349 eura, u Saalbach-Hinterglemmu 377 eura i u Arlbergu 401 euro.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of