Ilustracija (Snimio Mislav Klanac)
Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, koji u svome članstvu okuplja i proizvođače sira koji prerađuju mlijeko proizvedeno na vlastitom gospodarstvu, uputio je prema Ministarstvu financija prijedlog snižavanja stope PDV-a na sir s 25 na 5%, pri čemu je navedeno da bi smanjenje stope PDV-a utjecalo na smanjenje potrošačkih cijena sira, što bi svakako rezultiralo povećanjem potrošnje, a s druge strane vodilo bi stvaranju uvjeta i za povećavanje proizvodnje.
U prijedlogu Saveza, uz potporu koju iskazuje svim dosadašnjim zahtjevima za snižavanje stope PDV-a na sir u Republici Hrvatskoj, koji su dolazili uglavnom od većih prerađivača mlijeka i mliječne industrije, ali i od članica Saveza (Regionalna udruga kozara i ovčara – RUKA), naglašava se specifičnost i osjetljivost skupine proizvođača sira koja svoje poslovanje provodi temeljem Pravilnika o registraciji i odobravanju objekata te o registraciji subjekata u poslovanju s hranom (NN 123/19, 03/21.), tzv. "mini siranama", odnosno o skupini proizvođača koja sir proizvodi isključivo od mlijeka proizvedenog na vlastitom gospodarstvu. Naglašava se da je ova skupina proizvođača sira, specifična i po tome da se uz sve probleme koje sa sobom nosi proizvodnja i plasman sira, bori i sa svakodnevnim problemima koji opterećuju stočarsku proizvodnju poput visokih ulaznih troškova u proizvodnji, problema u korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta, čitav niz bolesti koje su naročito ove godine pogodile sektor – bedrenica, plavi jezik…) itd. U okolnostima kada sve veći broj uzgajivača stoke odustaje od proizvodnje, a iznimno je teško privući mlade, nove uzgajivače, poslovanje s najvišom stopom PDV-a na sir u Europskoj uniji predstavlja ozbiljan konkurencijski problem i za ovu skupina hrvatskih proizvođača sira.
U prijedlogu Saveza se ističe da je proizvodnja sira koja se odvija u obiteljskim "mini siranama" često puta glavni razlog opstanka stočarske proizvodnje i ostanka stanovnika na određenom području, pri čemu ta proizvodnja predstavlja iznimno važan dio bogate hrvatske gastronomske ponude. Istaknuto je i da se uz čitavu paletu raznovrsnih proizvoda, niz tradicionalnih, pa i na EU razini zaštićenih proizvoda (oznakama izvornosti-ZOI ili zemljopisnog podrijetla-ZOZP), dobrim dijelom proizvodi upravo na gospodarstvima koja prerađuju mlijeko s vlastite farme, odnosno u "mini siranama”.
Uvođenjem stope od 5% osigurali bismo pravednu konkurenciju te potaknuli rast i razvoj naših proizvođača sira u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom da bi takva odluka bila od ogromnog značaja za najmanji dio tog sektora – za proizvođače sira, ujedno i stočare, koji proizvodnju sira i drugih mliječnih proizvoda zasnivaju isključivo na mlijeku kojeg proizvode na svom gospodarstvu, zaključuje se u prijedlogu Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.