hanfa

Nastavak rasta imovine investicijskih fondova u 2024.

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Neto imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondova) u Hrvatskoj nastavila se oporavljati i u 2024. godini, pa je na kraju prvog tromjesečja dosegnula 2,57 milijardi eura, što je 12 posto više u odnosu na kraj 2023. godine, izvijestili su u petak iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), u povodu Svjetskog dana investicijskih fondova (19. travnja).

Ističući glavne trendove na tom tržištu, iz Hanfe su naveli da se najveći udio u povećanju imovine odnosi na novoosnovane novčane fondove, koji su porasli za 187 milijuna eura. Na domaćem tržištu trenutno posluju tri takva fonda, čija ukupna imovina na kraju ožujka ove godine prelazi 211 milijuna eura.

Nastavlja se i trend osnivanja fondova s dospijećem, pri čemu je najrašireniji oblik takvih fondova u Hrvatskoj fond sa zaštićenom glavnicom. Od početka godine s radom je započelo 7 takvih fondova, ukupne imovine od 157 milijuna eura. Ukupno, na domaćem je tržištu aktivan 41 takav fond, s imovinom većom od 610 milijuna eura, što čini otprilike 24 posto imovine svih UCITS fondova, navode iz Hanfe.

Od ostalih aktualnih trendova, u Hanfi ističu kako se primjećuje da je tempo osnivanja UCITS fondova s naglaskom na promicanje okolišnih ili socijalnih čimbenika, odnosno održivih ulaganja usporio. U 2023. i od početka 2024. društva koja već upravljaju takvim fondovima osnovala su samo nekoliko novih fondova takvog profila, a društva koja dosad nisu upravljala takvim fondovima se na to u međuvremenu nisu ni odlučila. U Hrvatskoj je trenutačno aktivan 41 takav fond, s ukupnom imovinom od preko milijardu eura što je 40 % tržišta UCITS fondova.

Prosječni prinosi u 2024. po svim vrstama fondova su pozitivni, pri čemu dionički fondovi u prosjeku bilježe najviše prinose, a slijede ih mješoviti te novčani i obveznički fondovi, ističu iz Hanfe. 

Inače, Svjetski dan investicijskih fondova obilježava se na dan rođenja Abrahama van Ketwicha (19. travnja 1743.), koji se smatra ocem investicijskih fondova jer je 1774. osnovao prvi fond u svijetu. Prvi fond u Hrvatskoj osnovan je 1998. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater