PONIŠTEN NATJEČAJ

Veliki problem s plinom. Ne zna se ni cijena ni tko će opskrbljivati kućanstva

| Autor: Marinko Glavan
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) prije nekoliko je dana donijela odluku o poništavanju postupka za odabir opskrbljivača prirodnim plinom u obavezi javne usluge (OJU), za sva distribucijska područja u Hrvatskoj, u kojima više od 650 tisuća kupaca iz kategorije kućanstava plin kupuje upravo od opskrbljivača u obavezi javne usluge, odnosno sa zajamčenom cijenom plina.

Riječ je o iznimno važnoj stavki za potrošače iz kategorije kućanstava kojih najveći dio plin kupuje od opskrbljivača u obavezi javne usluge, što se posebno važnim pokazalo prije dvije godine, kada su komercijalne cijene plina, zbog poremećaja u opskrbi bile dosegle rekordne razine, ali su kupci iz kategorije kućanstava ostali donekle pošteđeni višestrukog povećanja cijena, upravo zbog toga što su ili već imali ugovore s opskrbljivačima u obavezi javne usluge ili su prešli na OJU, nakon dramatičnog povećanja komercijalne cijene plina.

Izmijenjeni uvjeti

Sadašnji ugovori o opskrbi plinom u OJU-u vrijede do kraja rujna ove godine, nakon čega su obavezu javne usluge za svako od distribucijskih područja za koje je natječaj bio raspisan, trebale preuzeti tvrtke odabrane na natječaju, do 30. rujna 2027. godine. HERA je, međutim, natječaj poništila, i to na dan otvaranja ponuda, što mnogi od opskrbljivača koji su se prijavili na natječaj, smatraju problematičnim, budući da su ponude već bile otvorene i svi sudionici natječaja su vidjeli kolike su bile ponude ostalih ponuđača. Smatraju, saznajemo u neslužbenim razgovorima, da će to uvelike utjecati na rezultate ponovljenog natječaja koji HERA namjerava uskoro raspisati.

Na stranicama HERA-e objavljeno je kako je natječaj poništen, nakon što su analize pokazale rizik od značajnog povećanja tržišne koncentracije, u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom.

– Europske direktive o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište prirodnog plina, propisuju da su regulatorna tijela pri izvršavanju regulatornih zadataka dužna poduzimati sve razumne mjere u okviru svojih dužnosti i ovlasti za promicanje konkurentnog, sigurnog i održivog unutarnjeg tržišta prirodnog plina i postizanja stvarnog otvaranja tržišta za sve kupce i opskrbljivače. Te direktive preuzete su u hrvatsko zakonodavstvo kroz odredbe Zakona o tržištu plina.

HERA djeluje u cilju zaštite javnog interesa odnosno stvaranja preduvjeta za optimalno funkcioniranje tržišta u postojećim tržišnim okolnostima te zaštite kupaca iz kategorije kućanstvo kao najosjetljivije skupine kupaca koji se opskrbljuju plinom po reguliranoj cijeni. Stoga je potrebno postići pravednu ravnotežu i razuman odnos razmjernosti između vrste i opsega poduzetih mjera te ciljeva koji se time žele postići u javnom interesu. Zaključno, HERA će provesti novi postupak za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom s izmijenjenim uvjetima, a u cilju otklanjanja uočenih rizika, stoji u obrazloženju HERA-e.

Najpovoljnije Međimurje

Kako neslužbeno saznajemo, na većem dijelu distribucijskih područja, najniže cijene prirodnog plina u obavezi javne usluge ponudili su Međimurje plin, kao i E.On, pri čemu je za najveće distribucijsko područje, Grad Zagreb koji ima više od 230 tisuća kupaca plina iz kategorije kućanstava, Međimurje plin ponudilo nižu cijenu od Gradske plinare Zagreb, sadašnjeg ospkrbljivača u obavezi javne usluge.

Na području Rijeke i okolice najpovoljniju cijenu plina u OJU-u ponudio je Energo, dok Gradska plinara Zagreb, dosadašnji opskrbljivač u OJU-u za područje Rijeke i okolice nije niti dala ponudu.

U Energu nisu htjeli komentirati odluku HERA-e o poništenju natječaja, i to nakon što su ponude već bile otvorene, a Marko Križanec, direktor riječkog distributera prirodnog plina samo je kratko odgovorio kako će se Energo prijaviti i na ponovljeni natječaj, kad on bude raspisan.

– Energo je sudjelovao na natječaju za opskrbljivača u obvezi javne usluge, koji je, nažalost, poništen. Prema dostupnim informacijama, novi natječaj bit će objavljen uskoro i na njega se svakako planiramo ponovo javiti, rekao je Križanec.

Streloviti skok cijena prije dvije godine

Zajamčena cijena prirodnog plina u obavezi javne usluge na širem riječkom području trenutno iznosi 0,05817 eura po kilovatsatu, a tijekom ljeta i jeseni 2022. godine većina dotadašnjih kupaca Energa iz kategorije kućanstava, njih oko osam tisuća, koji su s tom tvrtkom imali komercijalne ugovore o opskrbi plinom, prešla je na opskrbu u obavezi javne usluge. Kako je cijena plina u međuvremenu značajno pala, očekuje se da će dio njih ponovo sklopiti ugovore s nekim od komercijalnih opksrbljivača, no i dalje ih je većina u obavezi javne usluge, pa nije beznačajno tko će i po kojoj cijeni korisnike u OJU-u kroz naredne tri godine opskrbljivati prirodnim plinom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater