NASTAVAK DOGODINE

Dovršetak sanacije pazinskog kampanila ovisit će o europskim fondovima


Završila je treća faza sanacije pazinskog zvonika. Ovog puta riječ je bila o statičkoj sanaciji lođe i prostora na samom vrhu gdje se nalaze zvona. Sredinom rujna skinute su postojeće zaštitne mreže na triforama koje štite unutrašnjost od golubova, a zatim je obavljeno krunsko bušenje kamenog zida da bi se u njih postavili novi zatezi, odnosno čelična ojačanja, saznajemo od gradske više stručne suradnice za kulturu Emine Svilar.

Čišćenje zvonika

Radove vrijedne nešto više od 140 tisuća kuna izvela je tvrtka Kapitel iz Žminja, stručni nadzor proveo je Istrainženjering iz Poreča, a konzervatorski nadzor Konzervatorski odjel u Puli. Ministarstvo kulture osiguralo je 100 tisuća kuna, a Grad Pazin 40-ak tisuća kuna.

- U idućoj godini planira se čišćenje unutrašnjosti zvonika, zatim opšivanje podova i izrada zaštitnih ograda na postojećim rekonstruiranim međukatnim konstrukcijama, a slijedit će uređenje unutrašnjih zidova i uređenje otvora, kaže Svilar i dodaje da je cilj sanirati i konzervirati sve elemente zvonika, a brzina dovršetka sanacije zavisit će o raspisivanju europskih natječaja i uspješnom prijavljivanju. U suprotnom će se sanacija nastaviti kao i dosad, s manjim godišnjim svotama iz nadležnog ministarstva i Grada.

Program obnove zvonika župne crkve sv. Nikole u Pazinu koncipiran je etapno, a na temelju arhitektonskog snimka zvonika iz 2005. godine i geodetskog snimka zvonika iz 2015. godine, u 2017. godini izrađen je glavni projekt sanacije zvonika u sklopu realizacije projekta Kultourspirit, financiranog iz EU programa "Konkurentnost i kohezija".

Pristup lođi

U programu sanacije zvonika župne crkve u Pazinu, koji se realizira uz financijsku potporu Ministarstva kulture, u 2016. godini, kao prva faza sveobuhvatne sanacije, očišćeno je drveno stubište i rekonstruirana međukatna konstrukcija čime je osposobljen pristup do lođe. U 2017. godini uređen je pod lođe i pod unutrašnjosti piramide zvonika. Nakon čišćenja poda postavljena je hidroizolacija te saniran sustav oborinske odvodnje. Na otvore lođe i etaža ispod lođe postavljene su zaštitne mreže, koje su pričvršćene na okvire oblikovane prema otvorima.

Inače, zvonik pazinske župne crkve izgrađen je 1705. godine kao samostojeći zvonik akvilejskog tipa, visok je 45 metara, četverokutnog tlocrta, ukupne površine 57 četvornih metara. U prizemlju je prolaz s bačvastim svodom, a nakon pete etaže otvara se lođa za zvona s po tri polukružno zaključena otvora sa svake strane, koji se nastavljaju na kamenu balustradu postavljenu na parapetu. Međukatna podjela izvedena je od drvenih grednika preko kojih je slagan daščani pod. Između pete etaže i lođe izveden je kameni svod. Zvonik je zaključen osmerokutnim piramidalnim šiljkom s kamenom kuglom i metalnim križem na vrhu. Zbog procjene statičara da zvonjenje negativno utječe na statiku zvonika postavljena su elektronska zvona povezana s elektronskim uređajem koji je montiran u crkvi. (A. DAGOSTIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater