zse

Crobexi na putu tjednih gubitaka

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, pri čemu bi Crobex indeks, koji je na putu tjednog gubitka, mogao stagnirati.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,22 posto, na 2.842 boda, a Crobex10 za 0,25 posto, na 1.716 bodova.

Zbog toga su indeksi na putu tjednih gubitaka. Crobex je u odnosu na početak tjedna trenutno u minusu 0,15 posto, a Crobex10 oko 0,8 posto.

Ostane li tako do kraja dana, indeksi će zabilježiti pad na tjednoj razini, s obzirom da se na ZSE u petak zbog uskrsnih blagdana ne radi.

„Ključni dionički indeksi na Zagrebačkoj burzi jučerašnji dan su zaključili s negativnim predznacima. Ukupni promet na domaćoj burzi iznosio je nešto više od dva milijuna eura. U okviru redovite trgovine, prikupljeno je 1,90 milijuna eura dioničkog prometa, dok je obveznički promet iznosio 92,5 tisuća eura”, kaže Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog poslovanja u OTP banci.

Najveći promet, 481 tisuću eura, ostvaren je jučer povlaštenom dionicom Adris grupe, kojoj je cijena pala za 1,31 posto, na 60,20 eura.

S prometom od 303 tisuće eura slijedila je dionica Valamar Riviere, kojoj je cijena stagnirala na 5,16 eura.

Dionicom Končara ostvaren je, pak, promet od 196 tisuća eura, uz pad cijene za 0,75 posto, na 264 eura.

Dionicama Atlantic grupe ostvaren je promet od 130 tisuća eura, a poskupile su 0,86 posto, na 58,50 eura.

Tako je dionica Atlantica jedina s rastom cijene među dionicama s više od 100 tisuća eura prometa, dok je među tim dionicama najveća gubitnica bila dionica Arena Hospitality grupe s padom cijene za 2,34 posto, na 33,40 eura.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 37 dionica, pri čemu je cijena njih 16 porasla, 15 pala, a šest stagnirala.

„Za danas očekujemo stagnaciju kretanja dioničkih indeksa, dok bi prometi trebali ostati na uobičajenim razinama”, kaže Mišo Kalajžić.

Svjetske burze porasle

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,01 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,50, a pariški CAC 0,25 posto.

„Pozitivan sentiment ulagača i dalje podržava prošlotjedna najava Feda da se očekuje snižavanje kamatnih stopa u tri navrata u ovoj godini. Dodatni poticaj ulagačima bila je i prekjučerašnja objava dobrih podataka o narudžbama trajnih dobara,koji još jednom dokazuju snagu i otpornost američke ekonomije. Fokus investicijske javnosti ovaj tjedan bit će i na objavi podatka o razine inflacije u Americi, koji je na rasporedu u petak”, objašnjava Mišo Kalajžić.

I na Wall Streetu su cijene dionica jučer porasle. Dow Jones skočio je 1,22 posto, dok je S&P 500 porastao 0,86, a Nasdaq indeks 0,51 posto.

„Trgovanje u SAD-u također je zaključeno s pozitivnim predznacima glavnih dioničkih indeksa, no trgovalo se oprezno i uz niže volumene, ponajviše zbog skraćenog radnog tjedna i nadolazećih blagdana”, zaključuje Mišo Kalajžić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini