Danski harmonikaš Bjarke Mogensen u Puli

FOTO / Zahtjevan i raznoliki tematski repertoar

| Autor: Vanesa Begić


U nastavku Dana Muzičke akademije u Puli, u dvorani ove visokoškolske ustanove u Domu hrvatskih branitelja održan je koncert danskog harmonikaša Bjarkea Mogensena, koji je održao i predavanje za studente.

Na svom koncertnom repertoaru prevladavala su djela manje poznatih autora široj publici, mahom danskih, a od autora poznatih široj publici bili su tu Domenico Scarlatti i Astor Piazzolla.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Što se tematskog spektra predstavljenih djela tiče, on je ovom prilikom bio vrlo širok i motivski raznolik, tehnički zahtjevan, lirski i epski, moderan i klasičan. I još jednom je pokazao tehničke domete i mogućnosti harmonike, kako je pogodna za izvođenje tehnički zahtjevnih skladbi, kao i onih suvremenih, s jezgrovitom strukturom te onih nadahnutih, izrazito lirskih.

Ole Schmidt i "Toccata No. 1", Igor Shamo i djelo "Prelude VI", Carl Nielsen "Aladdins' Dream & Dance of the Morning Mists" (iz Suite Aladdin op. 34), što je aranžirao Bjarke Mogensen, te potom Mogensenov "Fantasy on a Folk Song from Bornholm" imali su narativnu strukturu u znaku ritmova, melodijskih fraza i strukture tipične za sjever Europe, a Scarlattijeve "Dvije sonate", djelo baroknoga skladatelja, sadržavale su i elemente romantike, kao i čiste klasike. Zatim je tu bilo djelo Nadie Boulanger "Improvisation from 'Three pieces'", Norgardova "Introduzione e Toccata" te strastvene note Piazzolle "Adiós Nonino".

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Bjarke Mogensen (1985.) danski je harmonikaš bogate međunarodne koncertne aktivnosti i to kao solist, komorni glazbenik te solist s orkestrom. Višestruki je dobitnik nagrada, uključujući prvu nagradu na Natjecanju solista Europske radiodifuzne unije (2012.) i Natjecanju komorne glazbe DR P2 (2011.). Diplomirao je 2012. godine u klasi solista Danske kraljevske glazbene akademije. Nastupa diljem svijeta, u važnim koncertnim dvoranama. Uz brojne televizijske i radijske nastupe u zemlji i inozemstvu, Bjarke Mogensen izdao je deset nosača zvuka. Repertoar Bjarkea Mogensena ide od narodne glazbe, tanga i klasičnog repertoara za harmoniku preko njegovih vlastitih aranžmana i transkripcija do potpuno novih djela za harmoniku kao i improvizacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum