U OŽUJKU

Američka jazz i gospel pjevačica i skladateljica Lizz Wright otvara Zagreb Jazz Festival

| Autor: Tea Tidić
Lizz Wright

Lizz Wright


Svestrana američka jazz i gospel pjevačica i skladateljica Lizz Wright 10. ožujka koncertom u Kinu SC otvara 15. izdanje Zagreb Jazz Festivala. Ova slavna pjevačica nastupit će s kvintetom kojeg čine gitaristi Adam Levy i Marvin Sewell, basist Ben Zwerin i bubnjar Jack DeBoe.

U Zagrebu nastupa neposredno prije objavljivanja svojeg osmog albuma, "Shadow", kojim nastavlja izdavačku aktivnost za vlastitu diskografsku kuću Blues & Greens Records, a koji je najavila singlom "Sweet Feeling". Tim izdanjem rezimira dosadašnju dvadesetogodišnju diskografsku karijeru i ponovno promovira gospel, ali i blues koji je sve prisutniji u njezinu stvaralaštvu otkako je nastanjena u Chicagu.

"Uzbuđena sam što sada više pjevam blues. Pjevati blues u Chicagu je kao pronaći nektar u velikom starom drvetu. Blues je u duhu grada", rekla je Wright, čije izvedbe odišu osjećajnošću, unutrašnjom snagom, duhovnošću i uvjerljivošću.

Pjevanje je studirala na sveučilištu Georgia State u Atlanti, New School u New Yorku i u Vancouveru u Kanadi. Godine 2000. u Atlanti se pridružila vokalnoj skupini In the Spirit, proslavila se u dobi od 22 godine kao pjevačica na koncertnoj turneji na kojoj je pjevala u čast Billie Holiday. Godinu dana poslije objavila je prvi album, "Salt", koji joj je donio status zvijezde i visoko, drugo mjesto na Billboardovoj ljestvici najboljih izdanja suvremenog jazza.

Među slavnim imenima koja dolaze na 15. Zagreb Jazz Festival su i eklektični kubanski pijanist Roberto Fonseca koji će s kvartetom nastupiti 23. travnja u Kazalištu Kerempuh te Anat Cohen, koji nastupa 10. listopada.

Roberto Fonseca (Snimio Carles Roig)Roberto Fonseca (Snimio Carles Roig)

Povoljnije early bird ulaznice za Lizz Wright već su rasprodane, a ulaznice za Roberto Fonseca Quartet su od sljedećeg tjedna u prodaji na blagajni kazališta Kerempuh i online na: kazalistekerempuh.hr.

15. Zagreb Jazz Festival se održava uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter