APEL

Event industrija od hrvatske Vlade i Stožera traži hitan plan otvaranja: Na izdisaju smo - zabranjen nam je rad već godinu dana, A VLADA NAM NIJE DALA NI KUNU

Event industrija godišnje u hrvatski proračun donosi 22 milijarde kuna te zapošljava preko 17.000 profesionalaca, a osim punjenja proračuna, zaslužna je i za stvaranje pozitivnog imidža Hrvatske kao poželjne turističke destinacije u svijetu, ističe Adnan Mehmedović, član Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika

| Autor: Glas Istre
Kada će opet biti puna pulska Arena? (Snimio Dejan Štifanić)

Kada će opet biti puna pulska Arena? (Snimio Dejan Štifanić)


Ne bi li ukazali na važnost ove industrije, inicijativa koja pokušava spasiti event industriju po prvi put je ujedinila cjelokupni sektor - od organizatora festivala, konferencija, sajmova, klubova, cateringa, vjenčanja, poslovnih događaja, glazbenika, producenata, rental tvrtki, autora i menadžera.

Sto-postotni pad prihoda

Njeni predstavnici tvrde da je event industrija važna za Hrvatsku ne samo u ekonomskom smislu, već da ima i veliki društveni značaj. Poduzetnici iz event industrije podsjećaju kako je pandemija najteže pogodila upravo ovaj sektor. Pritom ističu da je eventima prvima zabranjen ili ograničen rad, a zadnjima će biti dopušten.

U najnovijem apelu ističe se da je event industrija na izdisaju. Jedino je zaposlenima u ovom sektoru potpuno ukinuto pravo na rad i to već dugih godinu dana. Većina poduzetnika suočava se sa 100-postotnim padom prihoda. I dok se u državama regije, uključujući i Hrvatsku, još uvijek u potpunosti ne prepoznaje ova katastrofa, postoje i dobri primjeri. Primjerice, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska, Danska, Slovenija i mnoge druge europske države izdvojile su milijarde eura za posebne pakete pomoći. U mnogim europskim državama u posljednjih nekoliko mjeseci kreirani su fondovi pomoći za event industriju kroz "Fond oporavka'' kojemu je cilj financijski pomoći ugroženim tvrtkama. Također, postoje državna financijska jamstva kako bi organizatori mogli početi s pripremama većih manifestacija. U slučaju da manifestacije budu otkazane, poduzetnici imaju pokriveno 70 posto troškova upravo zbog državnih financijskih jamstava.

Za konkretne pakete pomoći

- Nitko iz industrije događanja ne želi živjeti od potpora i sjediti doma prekriženih ruku. Mi smo svi naučeni na intenzivan rad i živimo za trenutak kad će oduševljena publika i turisti opet izlaziti s festivala, koncerata, konferencija i sajmova prepuni pozitivnih dojmova, sreće i novih znanja. Usprkos brojnih sastanaka, inicijativa i pokušaja ukazivanja na ogroman problem u kojem se hrvatska event industrija nalazi već godinu dana, tvrtke koje rade u ovoj branši i kojima je, indirektno, zabranjen rad već godinu dana nisu od hrvatske Vlade dobile niti kune pomoći za opstanak ove ključne grane hrvatskog turizma i kulture. Ako prođe još jedna sezona bez jasnog plana i potpore Vlade za tvrtke kojima je onemogućen rad, od hrvatske event industrije, festivala, koncerata, konferencija, sajmova - nažalost neće ostati niti "e", veli Berislav Marszalek, koordinator Odbora za event industriju Glasa poduzetnika, udruge koju podržava 200.000 građana.

- Vlada Republike Hrvatske putem "Nacionalnog plana oporavka i otpornosti" trebala bi precizno naciljati pakete pomoći prema onim industrijama i poslovnim subjektima koji su pandemijom najviše izgubili, a tu se na prvom mjestu nalazi event industrija. Imajući u vidu da event industrija godišnje u hrvatski proračun donosi 22 milijarde kuna te zapošljava preko 17.000 profesionalaca, uvjeren sam da ne postoji vlada koja bi dopustila propast event industrije koja je, osim punjenja proračuna, zaslužna i za stvaranje pozitivnog imidža Hrvatske kao poželjne turističke destinacije u svijetu, nadovezuje se Adnan Mehmedović, član spomenutog Odbora za event industriju.

Ljetna sezona se približava, a Vlada Republike Hrvatske i Nacionalni stožer civilne zaštite još uvijek nemaju plan za event industriju, a organizatori događanja i 17.000 zaposlenika u event industriji nemaju nikakve informacije o svojoj budućnosti.

- Moramo misliti i na turiste koje potencijalno želimo privući u Hrvatsku, a koji nemaju informaciju o tome hoće li se manifestacije održavati, zaključuju predstavnici ove industrije.

Tri nužne mjere

Za opstanak event industrije njeni predstavnici smatraju nužnim učiniti slijedeće:

1. Osiguravanje fiksnih troškova svim poslovnim subjektima koji pretežito ostvaruju prihod od javnih okupljanja, koja su zabranjena već godinu dana.

2. Hitno otvaranje redovne i direktne komunikacije između Nacionalnog stožera civilne zaštite i predstavnika event industrije s ciljem donošenja okvirnog plana rada te tempa otvaranja događanja pod sigurnim uvjetima.

3. Osiguravanje financijskih sredstava kroz fond oporavka za industriju događanja i omogućavanje tzv. "Umbrella" zaštitnog programa koji će organizatorima omogućiti da krenu planirati događanja, po uzoru na Austriju i druge države iz Europske unije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater