DRAGOCJENA

Je li bolje jesti sirovu ili kuhanu mrkvu? Odgovor će vas iznenaditi

| Autor: Šarlota Brnčić
(iStock)

(iStock)


Mrkva je dragocjeno povrće za naše zdravlje, koje našem organizmu donosi brojne dobrobiti.

No, kako ovaj korijen konzumirati na najbolji način, a da ne izgubi ništa od svojih svojstava?

Gube li se dragocjeni hranjivi sastojci tijekom kuhanja?

5 razloga zašto jesti mrkvu

1. Kao i svo žuto i narančasto voće i povrće, mrkva također poboljšava mušku plodnost i kvalitetu sperme.

2. Vrlo bogata antioksidansima, posebice beta-karotenom, suprotstavlja se djelovanju slobodnih radikala, usporava starenje i smanjuje rizik od rane smrti.

3. Zajedno s drugim zelenilom i povrćem poput brokule i špinata, mrkva pomaže u borbi protiv pretilosti kod djece i adolescenata, što je potvrdilo istraživanje dvaju američkih sveučilišta.

4. Prisutnost beta-karotena u ovom povrću poboljšava izgled i dobrobit naše kože, čineći je zategnutijom, opuštenijom i ružičastom. Osim toga, ako se konzumira ljeti, mrkva potiče zdravu i ujednačenu preplanulost jer beta-karoten potiče proizvodnju melanina (tvar koja daje boju koži kada potamnimo).

5. Konačno, mrkva je među namirnicama koje su dobre za vaš vid, zahvaljujući visokom sadržaju vitamina A.

Kako konzumirati mrkvu

Mrkva se može jesti i sirova i kuhana, kao sastojak mnogih slatkih i slanih recepata.

Bilo da ju konzumirate sirovu (u salati, u smoothiejima ili kao međuobrok za utaživanje gladi) ili kuhanu (prženu u tavi, pečenu ili u slanim pitama), u oba slučaja imat ćete dobru zalihu vlakana – posebice inulin.

Osim što mrkvi daje karakterističan slatkasti okus, inulin potiče specifičan rast bifidobakterija, mikroorganizama koji pomažu imunološki odgovor vašeg tijela.

Također olakšava probavu, ograničava stvaranje plinova i nadutost u trbuhu – zato je mrkva često preporučljivo povrće za one koji imaju problema s probavom.

No, kao što smo vidjeli, osim vlakana, u mrkvi se nalaze i mnogi drugi važni elementi – a način na koji konzumiramo ovo povrće utječe na njihovu apsorpciju.

Konzumiranje sirove mrkve znači stvaranje zaliha vitamina C, koji se inače gubi tijekom kuhanja: to znači pomoći imunološkom sustavu da nas zaštiti od sezonskih bolesti.

Međutim, konzumacija kuhane mrkve omogućuje pospješivanje apsorpcije beta-karotena, snažnog antioksidansa koji sprječava starenje i kojeg tijelo lakše apsorbira nakon kratkog kuhanja.

Kuhanje također potiče apsorpciju vitamina A, dragocjenog za zdravlje očiju.

Upamtite da je vitamin A topiv u mastima: to znači da ga tijelo bolje apsorbira ako je popraćen masnoćom, na primjer s malo maslinovog ulja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum