POREČ

ŠEST MINUTA VJEŽBANJA DNEVNO kao prevencija osteoporoznih prijeloma


Četrnaesto po redu izdanje međunarodne konferencije „Tjelesna aktivnost i zdravlje“ počelo je u nedjelju popodne u porečkom hotelu Parentium a trajat će do 27. lipnja, do kada će cijenjeni stručnjaci iz područja sporta i zdravlja predstaviti rezultate istraživanja o utjecaju tjelesne aktivnosti na zdravlje tijekom cijelog života te raspravljati o inovativnim dostignućima u ovom iznimno važnom životnom području. Konferencija se odvija u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Sveučilišta u Novom Sadu, a pod znanstvenim pokroviteljstvom Međunarodnog saveza kineziologije (International Association of Sport Kinetics). Partneri konferencije su Odsjek za kineziologiju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, FIEP Europe i Hrvatski Kineziološki savez.

Na otvaranju konferencije brojnim sudionicima iz cijelog svijeta obratili su se predsjednik International Association of Sport Kinetics prof. Włodzimierz Starosta, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv.prof.dr.sc. Tomislav Krističević, potom Patrik Drid s Fakulteta za sport i tjelesno vježbanje iz Novog Sada, direktorica Instituta za istraživanje zdravlja iz Južnoafričke Republike prof. Henlie Moss, zatim glavna tajnica Hrvatskog društva za sportsku medicinu doc.dr.sc. Marija Rakovac i drugi ugledni gosti. Koliko je velik interes za konferenciju pokazuje to što je izlaganja pripremio čak 291 autor pristigao iz 23 različite zemlje s pet kontinenata. Govornici su na otvorenju istaknuli porazne statistike koje pokazuju da je u svijetu čak 42 milijuna djece mlađe od pet godina prekomjerno teško ili pretilo. Ako se sadašnji trendovi nastave, procjenjuje se da bi ih do 2025. godine moglo biti oko 70 milijuna. Upravo zbog ovakvih podataka ova konferencija predstavlja iznimnu vrijednost za sve zemlje sudionice.

- Ljudsko nekretanje postaje sve veći zdravstveni i financijski problem u svijetu, a kako odgovoriti na taj javnozdravstveni problem postaje sve važnije pitanje. Kroz brojna predavanja očekujemo da ćemo dobiti što jasnije odgovore na ovaj javnozdravstveni problem, kako bismo o tome informirali širu hrvatsku javnost, izjavio je prof.dr.sc. Mario Baić u ime organizacijskog odbora konferencije.

Najnovija znanstvena postignuća na temu utjecaja tjelovježbe na tijelo i zdravlje u Poreču predstavlja i James S. Skinner, profesor na američkom Indiana Sveučilištu. Ugledni američki stručnjak otkriva rezultate usporedbe utjecaja tjelesne aktivnosti na žene i muškarce te koji različiti faktori tijekom razvoja i odrastanja pojedinog spola imaju veliku ulogu na učinak zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti.

- Muškarci i žene reagiraju na tjelesno vježbanje na sličan način. Razlike su povezane s tjelesnom visinom, težinom i kompozicijom tijela kod muškaraca i žena. Muškarci tendiraju tome da imaju više mišićnog, a žene više masnog tkiva. Međutim, između muškarca i žena sklonosti prema vrstama tjelesne aktivnosti su različite. Važno je pronaći onu aktivnost u kojoj se uživa i provoditi je u skladu s trenutnim stanjem zdravlja, kazao je Skinner.

Američkom stručnjaku na konferenciji se pridružio i prof. Han C. G. Kemper s nizozemskog Sveučilišnog medicinskog centra i Instituta za istraživanje zdravlja s temom utjecaja tjelesne aktivnosti na razvoj djece, gustoće i čvrstoće njihovih kostiju te zdravlja od najranije dobi i tijekom cijelog života.

- Povećanje zdravlja kostiju provodi se tjelesnim aktivnostima koje su višeg intenziteta ali ne dugog trajanja. Jako je važno da djeca i adolescenti budu što aktivniji u aktivnostima s vanjskim otporom kao što su trčanje, skakanje, hodanje gore dolje po stepenicama te sportovi kao što su košarka, odbojka, rukomet i gimnastika. Svaki dan trebalo bi vježbati šest puta po jednu minutu, što može pomoći u prevenciji sportskih ozljeda za vrijeme sportskih natjecanja, ali što je još važnije, prevenirati osteoporozne prijelome ruku, kuka ili kralježnice kod starijih osoba, napomenuo je Kemper.

Zanimljivo predavanje imala je i prof.dr.sc. Lana Ružić koja je govorila o važnosti kretanja u prevenciji različitih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i drugih. Uz brojna druga predavanja uglednih stručnjaka tu su i zanimljive radionice ključne za razmjenu i stjecanje novih znanja u ovom području. (T. KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini