UOČI 92. DODJELE OSCARA

Tko će se poput Arthura Flecka alias Jokera zadnji smijati - SAZNAT ĆEMO NOĆAS

| Autor: Mladen RADIĆ

Listu s 11 nominacija predvodi film "Joker" koji se natječe za najbolji film a za tu nagradu natječu se još i "1917", "Bilo jednom... u Hollywoodu", "Parazit", "Irac", "Jojo Rabbit", "Male žene", "Bračna priča" i "Izazivač: Le Mans '66". Ako ćemo se osloniti na dodjele Zlatnih globusa i nagrada Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA), "1917" bi mogao izaći kao pobjednik, iako su iznenađenja uvijek moguća

U noći s nedjelje na ponedjeljak prema našem vremenu u holivudskom Dolby Theatreu održat će se 92. dodjela nagrada američke Akademije za filmsku umjetnost i znanost, poznatije jednostavno kao Oscari koji će se dodijeliti u 24 kategorije.

Listu s 11 nominacija predvodi film "Joker" koji se natječe za najbolji film a za tu nagradu natječu se još i "1917", "Bilo jednom... u Hollywoodu", "Parazit", "Irac", "Jojo Rabbit", "Male žene", "Bračna priča" i "Izazivač: Le Mans '66". Ako ćemo se osloniti na dodjele Zlatnih globusa i nagrada Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA), "1917" bi mogao izaći kao pobjednik, iako su iznenađenja uvijek moguća.

Oštra konkurencija

Za najboljeg redatelja u konkurenciji su Sam Mendes ("1917"), Quentin Tarantino ("Bilo jednom... u Hollywoodu"), Todd Phillips ("Joker"), Martin Scorsese ("Irac") i Bong Joon-ho ("Parazit").

Što se tiče glumačkih kategorija, tu iznenađenja ne bi trebalo biti.

Nekoliko dosadašnjih dodjela, uključujući Zlatne globuse i BAFTA nagrade kreiraju prilično sigurne prognoze da bi za najboljeg glavnog glumca Oscar mogao osvojiti Joaquin Phoenix za film "Joker", a u toj kategoriji su još i Antonio Banderas ("Tuga i slava"), Leonardo DiCaprio ("Bilo jednom... u Hollywoodu"), Adam Driver ("Bračna priča") i Jonathan Pryce ("Two popes"). Najbolja glavna glumica vjerojatno će biti Renée Zellweger u filmu "Judy", a s njom se još natječu Cynthia Errivo ("Harriet"), Scarlett Johansson ("Bračna priča"), Saoirse Ronan ("Male žene"), Charlize Teron ("One su bombe").

Laura Dern mogla bi prema predviđanjima odnijeti kući nagradu za najbolju sporednu glumicu u filmu "Bračna priča", a s njom se još natječu Kathy Bates ("Slučaj Richarda Jewella"), Scarlett Johansson ("Jojo Rabbit"), Florence Pugh ("Male žene") i Margot Robbie ("One su bombe"). Na Brada Pitta već se dugo gleda kao neospornog favorita za najboljeg sporednog glumca u "Bilo jednom... u Hollywoodu", no s njim su još u konkurenciji Tom Hanks ("A beautiful day in the neighborhood"), Al Pacino i Joe Pesci (obojica u filmu "Irac") i Anthony Hopkins ("The two popes").

"Parazit", "1917", "Bračna priča" i "Bilo jednom... u Hollywoodu" natječu se i za najbolji originalni scenarij a društvo im pravi hvaljeni "Nož u leđa". Za najbolji adaptirani scenarij natječu se "Irac", "Jojo Rabbit", "Joker", "Male žene" i "The two popes". Znači, skoro svi filmovi koji su nominirani za najbolje našli se u jednoj od dvaju scenarističkih kategorija, osim filma "Izazivač: Le Mans '66".

Među pet najboljih filmova izvan engleskog govornog područja čak četiri je iz Europe pa svojeg kandidata imaju Makedonci, a to je "Zemlja meda", zatim su tu francuski "Jadnici", španjolski "Tuga i slava", poljski "Corpus Christi" no najveći favorit u ovoj kategoriji je južnokorejski "Parazit".

Prognoze i pouzdanost

Mnogi se u prognozama oslanjaju na Zlatne globuse što nije uvijek najbolja metoda. Zlatni globusi imaju drukčije strukturirane kategorije pa se najbolji filmovi, primjerice, proglašavaju u kategorijama najbolje drame te komedije ili mjuzikla. Ove je godine kao najbolja drama na dodjeli Zlatnih globusa proglašen ratni film "1917" Sama Mendesa koji je trijumfirao i na dodjeli nagrada Bafte, dok je u kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla kao najbolji odabran "Bilo jednom... u Hollywoodu" Quentina Tarantina.

Iznenađenja su, dakako, uvijek moguća, kao i kada se radi o najboljem filmu za koji se ove godine natječe devet naslova. Prošle su godine mnogi vidjeli Oscara za najbolji film u rukama producenata "Rome" da bi na koncu nagradu odnijela "Zelena knjiga".

Utješne nagrade

Tarantinu, možda ipak pripadne Oscar za najboljeg redatelja ili bi to mogla biti svojevrsna utješna nagrada za Martina Scorsesea čiji se hvaljeni "Irac" okitio mnogim nominacijama, ali ga ove jače nagrade uspješno zaobilaze. Među 24 kategorije, naći će se možda neka i za njega, kao što se i za deveti dio glavne sage "Ratova zvijezda: Uspon Skywalkera" našlo mjesta u tri kategorije – najbolja montaža zvuka, najbolji vizualni efekti i najbolja glazba. Što se tiče ovog zadnjeg, ipak je to maestro John Williams koji je u ovom filmu pokazao da je još u iznimnoj kreativnoj formi.

Vidjet ćemo ipak hoće li ove godine prema toj logici Zlatnih globusa (i Bafte) trijumfirati "1917", "Bilo jednom... u Hollywoodu" ili će iznenađenje stići, recimo iz Južne Koreje s obzirom na pohvale koje je pokupio "Parazit". Rekli smo već da "Joker" ima najveći broj nominacija, no podsjećamo i da ih je imao i na dodjeli nagrade BAFTA no to mu nije pomoglo da poentira u onoj najvažnijoj kategoriji, za najbolji film. Tko će se, poput Arthura Flecka alias Jokera zadnji smijati, vidjet ćemo večeras.

Prijenos je na prvom programu Hrvatske televizije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater