Rock u Istri i Puli

Bili smo na trodnevnoj Reviji dokumentarnog rock filma: Kako uspjeti u rock ‘n’ rollu?

| Autor: Mladen Radić
(Foto: Osobna arhiva)

(Foto: Osobna arhiva)


U Rock galeriji Pula u četvrtak navečer krenula je trodnevna Revija dokumentarnog rock filma.

Prve večeri prikazani su »Goribor«, dokumentarac o istoimenoj grupi u produkciji Televizije Bor te »Pazi(n) punk!«, o 40 godina pazinske punk scene u produkciji Muzeja Grada Pazina. Jučer su na rasporedu bili dokumentarci »Oči u magli« i »Kako smo ušli u Europu - slučaj Sexa«, a večeras u 19 sati bio je prikazan »Elektro Istra« u režiji Mladena Đakovića, i u 20 sati »Tusta« Andreja Korovljeva

Rock u Istri i Puli

Jučer su na rasporedu bili dokumentarci »Oči u magli« o Zdenku Franjiću, osnivaču nezavisne diskografske kuće Slušaj najglasnije, Jadranka i Nina Pongraca i »Kako smo ušli u Europu - slučaj Sexa« redateljice Ines Pletikos. Večeras u 19 sati prikazat će se dokumentarci »Elektro Istra« u režiji Mladena Đakovića, i u 20 sati »Tusta« Andreja Korovljeva.

- Prije dvije godine, kada smo pokrenuli ovu galeriju, htjeli smo da to bude muzejsko-galerijski prostor, a za sada je samo galerijski. Promoviramo sve što je novo, što je staro i što možemo predvidjeti da će se desiti u budućnosti. Sada smo malo izašli iz nekih svojih gabarita pa smo odlučili napraviti jednu reviju dokumentarnih filmova iz regije, ali potrefilo se, slučajno ili namjerno, da su svi ti filmovi koje prikazujemo vezani uz Istru i Pulu, priča jedan od voditelja galerije Diego Bosusco Ptica.

Revija dokumentarnog rock filma u prikladnom mjestu - Rock galerijiRevija dokumentarnog rock filma u prikladnom mjestu - Rock galeriji

Tako je Goribor djelovao i u Puli, snimao je nešto u Rojcu kod Edija Cukerića, a frontman grupe Aleksandar Stojković St živi u Puli, a s njim se preksinoć vodila rasprava uoči filma. »Elektro Istra« je o bendu Tito’s bojs, tu je i film o legendarnom Tusti, nekadašnjem frontmanu KUD Idijota, a Puležanka Ines Pletikos koja živi u Zagrebu redateljica je filma o grupi Sexa.

Zdenko Franjić doajen je nezavisnog izdavaštva, a pokrenuo je i pulske bendove i da nije bilo njega, kako ističe Ptica, vjerojatno se Messerchmitt i Spoons ne bi digli tako brzo do tih visina do kojih su došli. Prve večeri na rasporedu je bio i film »Pazi(n) punk!« o 40 godina pazinske punk scene kojeg su u četvrtak predstavili ravnateljica Muzeja grada Pazina Maja Zidarić Pilat i kustos Ivan Smoljan kao producenti filma.

Stvaranje tradicije

Bosusco se nada da će revija postati tradicionalna, a nada se i da će filmove pogledati mlađa publika da vide kako se stvara put k nekom uspjehu u rock ‘n’ rollu.

- Ne možeš se samo zatvoriti u neku sobu i puštati stvari koje su tebi dobre. Treba ići na radio, TV, Internet i kroz ove dokumentarce može se vidjeti kako je to išlo, kaže Bosusco. Kroz te filmove mogu naučiti i kako da zapnu, da ne odustaju i da postoji netko tko im može pomoći.

Tu je i još jedan razlog.

- Suština je da vidimo može li se nešto pokrenuti u ovom gradu. Meni je užasno, nikad Pula nije bila toliko prazna. Katastrofa, komentira on.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini