MANJE JE VIŠE

Wabi Sabi: Japanski koncept uređenja koji ljepotu pronalazi u nesavršenostima

| Autor: Sanda Milinković
(iStock)

(iStock)


Wabi Sabi japanska je fraza koja u svojoj biti znači pronalaženje ljepote u nesavršenostima, a iako koncept nije stil uređenja već način razmišljanja, može se primijeniti u dizajniranje interijera apartmana ne bi li se na površinu izvuklo ono najbolje od njega.

Koncept je osmišljen u 16. stoljeću tijekom ceremonije posluživanja čaja, a popularizirao ga je majstor čaja i  redovnik Sen no Rikyu. Objasnivši da esencija čajanke nije samo čaj već atmosfera stvorena u sobi gdje se čaj poslužuje, uz stvari koje se tamo nalaze, Rikyu je popularizirao Wabi Sabi koji je danas postao globalni trend u svijetu umjetnosti i dizajna.

Pojam “wabi” originalno se vezao za tugu i samoću, povezujući ih s neostvarenim snovima ili željama. Do 16. stoljeća je takva naoko negativna konotacija zamijenjena razmišljanjem da se prava ljepota života ogleda upravo u nestalnosti i prihvaćanju životnih promjena. Poput asimetrije i oštrine kod ručno rađenih i neglaziranih keramičkih figurica ili šalica.

“Sabi” se razvio od shvaćanja i prihvaćanja povijesti pojedinačnih stvari, poput recimo, patine, odnosno promjene  boje i teksture koja nastaje na površini bronce ili nekog drugog metala ili pak sjaja na drvenom namještaju koji nastaje zbog starosti. Danas bi Wabi Sabi u suštini predstavljao pojednostavljenje jednostavne ljepote uz moto “manje je više”.


Nesavršenstvo dizajna

Koncept vidljiv u dizajnu interijera, modi i književnosti, svojim bezvremenskim pristupom nastavlja inspirirati ljude u pronalasku nesavršenosti i jednostavnosti.

Kada razgovaramo o dizajnu interijera, Wabi Sabi stilom dominira prirodno drvo koje naglašava ljepotu same prirode. Osim drveta, naglasak je na kamenu i glini jer se upravo takvim materijalima u prvi plan stavlja prirodna ljepota koja je u svojoj srži i sama, iako nesavršena, zapravo veličanstvena.

Ako uređujete interijer u skladu s ovakvom filozofijom, onda kao statement komad odaberite drveni blagovaonski stol koji sadrži vidljive godove i neravnine kao kontrast modernom dizajnu koji slavi savršenstvo.

Kroz Wabi Sabi filozofiju u prvom planu su detalji poput pukotina, krhotina i znakova vremena jer se na to ne gleda kao na štetu nad komadom namještaja već kao na njegovu osobnost i povijest.

Nesavršenstvo u dizajnu na prvi dodir stvara osjećaj topline, prisnosti i pristupačnosti, što je još jedan od razloga zašto se dizajneri odlučuju na Wabi Sabi koncept prilikom uređenja prostora.Zlatna pravila Wabi Sabi koncepta


Prirodnost


Korištenje prirodnih materijala je esencijalni element filozofije jer se time naglašava ljepota prirodnosti. Drvo, glina i kamen u neobrađenom stanju pružit će novu dimenziju umjetnosti u prostoru, pokazujući svoje nesavršenosti u najboljem svijetlu.

Jednostavnost minimalizma


Koncentriranjem na jednostavnost, Wabi Sabi dizajn stvara osjećaj mira i spokoja što je posebno aktualno u danas užurbanom svijetu, a pogotovo kod ljudi koji se dolaze odmoriti i opustiti od svih stresova. Interijer dizajniran ovakvom filozofijom obično sadrži minimalistički namještaj uz otvorene prostorije što stvara dojam prostranosti i prozračnosti uz veliku količinu prirodnog svjetla.

Udobni detalji


Smještaj za goste trebao bi predstavljati udobnu oazu u kojoj će provesti lijepe trenutke s obitelji ili prijateljima na odmoru što se može postići dodavanjem prigodnih detalja. Prema Wabi Sabi filozofiji, osjećaj udobnosti može se postići dodavanjem ukrasnih jastuka koji prostoru daju dodatnu dozu šarma.Neutralne boje


Ključna komponenta Wabi Sabi filozofije je korištenje neutralnih i privlačnih boja koje šalju poruku dobrodošlice. Odaberite bež, bijelu, smeđu ili nijansu narančaste koje će interijer pretvoriti u oazu opuštenosti, a naglašeni komadi u nijansama maslinastozelene ili terakote, pridonijet će atmosferi poštovanja prirode.

Zelenilo


Prisutnost zelenoga lišća u prostoriji dovoljna je da popravi raspoloženje osobe, ali i da doprinese cjelokupnoj estetici interijera. Biljke smjestite na prozorske daske, balkone ili ulaze, a dodajte i malene biljke poput kalateje, fikusa ili hoje što će pružiti dodatnu dobrodošlicu gostima.

Vintage komadi


Wabi Sabi filozofija ogleda se kroz objekte koje imaju povijest jer su znakovi starenja jako cijenjeni. U interijer možete uvrstiti detalje koji su vintage ili second-hand te koji su već imali prethodnog vlasnika. Pronađite zanimljivo i staro ogledalo, stolić za kavu koji priča vlastitu priču ili pak noćne ormariće koji su nekome višak, a vama se savršeno uklapaju u interijer.

Ne samo da ćete postići Wabi Sabi koncept, nego ćete i pridonijeti razvijanju održivosti.Japandi stil kao sušta suprotnost


Posljednjih se godina još jedan vrlo sličan stil nametnuo kao vodeći među onima za uređenje interijera. Riječ je o japandi stilu, mješavini japanskog i skandinavskog stila, s jedne strane inspiriranim wabi-sabi filozofijom sporog življenja i jednostavnosti te stila hygge koji Skandinavcima predstavlja udobnost i dobrobit.

Hibrid ovih stilova prožet je modernim linijama skandinavskog stila i funkcionalnom elegancijom japanske estetike, a iako minimalistički, predstavlja udoban za interijer kojim dominiraju neutralni tonovi, mnoštvo teksture i prirodni materijali.

Za razbijanje neutralnih boja zidova koje vladaju ovim stilom, mnogi posežu za skandinavskim nijansama svijetloroze, plave, zelene i sive. Što se materijala tiče, biraju se oni od ratana, bambusa, pamuka, papira i konoplje što su ujedno i ključne komponente japandi stila.

Interijer možete začiniti i uz malo hladnog metala.

Ono što će prostoru dati skandinavsku dobrodošlicu su pažljivo smještena ogledala, umjetnička djela, stolne lampe i tepisi zbog kojih će prostor izgledati udobno, ali ne i pretrpano.

Zajednička crta japandi i Wabi-Sabi stila su zelene biljke koje ublažavaju minimalistički interijer, a pritom imaju i brojne zdravstvene prednosti na one koji u njemu obitavaju.Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater