DALIBOR MAROVIĆ GODINAMA PUNI STUPCE CRNE KRONIKE

STARI ZNANAC POLICIJE: Od robijanja zbog droge i otmice do imovinskih delikata

Dalibor Marović (Arhiva/Adriana TOŠIĆ)

Dalibor Marović (Arhiva/Adriana TOŠIĆ)


Prijave za ukupno 42 nedjela uslijedile su nakon što je policija lanjskog listopada izvijestila da su Marović i Zenzerović osumnjičeni za 13 imovinskih delikata. Dalibor Marović je već godinama čest gost na stranicama crne kronike

Vijest da je Dalibor Marović (42) iz Barbana zajedno s Alenom Zenzerovićem (45) iz Lupoglava s boravištem u Puli osumnjičen za 42 krađe i teške krađe po Istri nije previše iznenadila novinare koji prate crnu kroniku na čijim se stranicama Marović odavno pojavljuje zbog raznih delikata.

Prijave za ukupno 42 nedjela uslijedile su nakon što je policija lanjskog listopada izvijestila da su Marović i Zenzerović osumnjičeni za 13 imovinskih delikata. Tada je, uz Marovića i Zenzerovića, bio uhićen i 53-godišnji državljanin BiH, osumnjičen da je poticao ovu dvojicu na krađe, ali jer su u pretragama prostora u Zagrebu gdje ima prebivalište te kuće na medulinskom području nađeni ukradeni predmeti.

Vlasnike oštetili za 550.000 kuna

Potom je policija Marovića i Zenzerovića u studenom prijavila za još tri kaznena djela, a u nastavku je istraga pokazala da su od 13. svibnja do 25. rujna lani počinili još 20 teških krađa, jednu krađu te pokušali počiniti još pet teških krađa. Procijenjeno je da su vlasnike stanova, kuća apartmana i drugih prostora u koje su provaljivali Marović i Zenzerović oštetili za oko 550.000 kuna. Marović je još od listopada pritvoren, a Zenzerović je bio pušten da se brani sa slobode. Policija je nastavila s istraživanjem te je zajedno s carinicima na području Pule pronašla hostel koji je poslovao bez potrebnih odobrenja, a kojim je upravljao Zenzerović. Ondje je pronađen veći broj raznih predmeta za koje se sumnja da su ukradeni. Ukradeni predmeti nađeni su i u drugim prostorima kojima su se koristili osumnjičenici… Policija sumnja da su tijekom četiri mjeseca Marović i Zenzerović provaljivali u obiteljske kuće i kuće za odmor na području Rovinja, Žminja, Kanfanara, Bala, Lanišća, Oprtlja, Svetvinčenta,Raklja, Kavrana, Krnice, Medulina, Ližnjana, Barbana, Marčane, Galižane i Svetog Lovreča.

Dalibor Marović na stranicama crne kronike našeg lista se učestalo pojavljuje od 2010. godine u najvećem dijelu kao osumnjičenik i okrivljenik za kaznena djela krađe, teške krađe, otmice i zloporabe opojnih droga. Zadnje za što se Marovića teretilo početkom veljače ove godine je više desetaka djela krađe i teške krađe iz prošle godine na širem području Istre. Za neka djela je već nepravomoćno osuđen, no za mnoga tek treba odgovarati.

Organizirao otmicu Puljanina

U svakom slučaju Marović je javnosti poznat iz slučaja otmice Puljanina Dina Marinkovića s početka 2010. godine u Puli, a što je posljedično vezano za prepad u Šišanu kada je u pucnjavi ubijen Aleksandar Ausilio iz Rijeke, dok je Puljanin Denis Dukić ranjen. Dvojac je maskiran i naoružan upao u kuću u kojoj se nalazio Massimo Moratto sa ženom i djetetom te Marinković sa djevojkom. Moratto je pucajući iz pištolja na licu mjesta ubio Ausilija i ranio Dukića. Marović i njegov stric Mario Sova iz Zagreba su nagovorili Mladena Popovića - Popa i Marija Gilga iz Zagreba da otmu Marinkovića nekoliko tjedana nakon Šišana. Dvojac je uspio, predstavljajući se kao policajci, zaustaviti Marinkovića i staviti mu lisice, a potom su ga smjestili na zadnje sjedište Passata. Tijekom vožnje Premanturskom cestom, Marinković je uspio doći do pištolja kojim je usmrtio Popovića za volanom i ranio je Gilga koji je sjedio pored njega. Oba događaja su usko vezana za veliku međunarodnu akciju policije Balkanski ratnik i Anastazije Martinčića iz Raklja koji vekoliko mjeseci ranije uhićen u Urugvaju jer je na njegovoj jahti Maui nađeno više od dvije tone kokaina.

Pulski Županijski sud je krajem listopada 2010. osudio Marovića na četiri godine zatvora zbog dilanja kokaina od 2007. do 2010. godine na području Manjadvorci i Prodola.

Zbog otmice Dina Marinkovića pulski Županijski sud je u srpnju 2011. Marija Gilga, Marija Sovu i Dalibora Marovića osudio na ukupno devet godina i osam mjeseci zatvora, od čega je Gilg dobio kaznu od tri godine zatvora, Sova tri godine i šest mjeseci, a njegov nećak Marović tri godine i dva mjeseca zatvora. Trojica su proglašeni krivima za organizaciju i realizaciju otmice Marinkovića sredinom siječnja 2010. s namjerom da od njega iznude 50 tisuća eura. No, plan im se izjalovio kada je Marinković koji je bio vezan lisicama iza leđa, u automobilu uspio dohvatiti pištolj kojim su ga Popović i Gilg tukli i uspio ubiti Popovića za volanom i raniti Gilga. (Mateo SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater