SUĐENJE SINU ZA SVIREPO UBOJSTVO MAJKE U PULI

Vještak: Ubojica boluje od paranoidne shizofrenije. Umislio je da je Turčin i da su njegovi biološki roditelji ubijeni u Turskoj

| Autor: Marina VUKŠIĆ
Zgrada na Vidikovcu u kojoj se odvilo svirepo ubojstvo (Snimio Danilo Memedović)

Zgrada na Vidikovcu u kojoj se odvilo svirepo ubojstvo (Snimio Danilo Memedović)


"Okrivljeni boluje od paranoidne shizofrenije, trajne psihičke bolesti. U vrijeme počinjenja kaznenog djela je bio neubrojiv. On je i dalje psihotičan i postoji opasnost da bi ponovno mogao počiniti kazneno djelo. Za njega je preporučeno isključivo institucionalno liječenje", ustvrdio je dr. sc. Miroslav Herceg, psihijatar s Klinike Vrapče, koji je vještačio 37-godišnjem Miroslava Selaka, okrivljenog da je lani početkom ožujka u zajedničkom stanu na pulskom Vidikovcu s više udaraca zidarskim čekićem usmrtio majku Anu Selak.

Dr. Herceg je gotovo sat vremena odgovarao na pitanja koja mu je uglavnom postavljao zamjenik županijskog državnog odvjetnika Vlado Sirotić. Pojasnio je da je paranoidna shizofrenija najčešći oblik te duševne bolesti i da se taj oblik javlja u više od 90 posto slučajeva shizofrenije. Karakteriziraju je sumanute ideje i halucinacije, odnosno osoba ne doživljava da postoje poremećaji identiteta.

Sumanute ideje

Miroslav Selak je tijekom razgovora s psihijatrom tijekom vještačenja rekao da mu škola nije išla, da nije mogao raditi, da mu je bilo teško ustajati se i odlaziti na posao, da ga je stalno "nešto lovilo", ali da on ne zna što je to. Htio je, kazao je psihijatru, raditi, ali mu "ono" nije dalo.

- Osobi koja boluje od paranoidne shizofrenije nije potreban nikakav poticaj koji bi pokrenuo sumanute ideje, one nastaju spontano i nisu pod kontrolom oboljele osobe. Ne može se odrediti koliko će psihotična faza trajati. Jedna trećina oboljelih ima trajni, rezistentni oblik bolesti, kod trećine oboljelih se izmjenjuju faze poboljšanja i pogoršanja, a jedna trećina doživi jednu psihotičnu epizodu i poslije više nikad, pojasnio je dr. Herceg, ali nije mogao definirati u koju bi skupinu spadao Miroslav Selak.

- Kod okrivljenika se očituje mišljenje da je okolina protiv njega, da mu majka nije prava majka, da je porijeklom Turčin, da su njegovi biološki roditelji ubijeni u Turskoj u nepoznatim okolnostima i da u Turskoj ima rodbinu, kazao je vještak.

Na pitanje je li na dan kada je ubio majku, pa otišao u Zagreb i dalje za Tursku, bio svjestan da to mora učiniti da ne bi bio uhićen, psihijatar je rekao da ne može znati što je bilo u njegovoj glavi i koji je bio motiv Selakovog odlaska u Tursku.

- Moj dojam je da su to bili psihopatološki motivi, odnosno ideje da je Turčin i da tamo ide tražiti rodbinu. Njegovo ponašanje je bilo povezano s njegovom psihopatologijom, ali tu ne možemo biti isključivi, naglasio je dr. Herceg.

Budući da je jedan od braće Miroslava Selaka u četvrtak rekao da je na Božić 2021. našao papirić na kojem je bratovim rukopisom pisalo "dženaza će biti krajem veljače", državni odvjetnik je pitao vještaka da li osoba oboljela od paranoidne shizofrenije može predosjetiti da će počiniti kazneno djelo.

- Ne, to nije moguće. Ali ako ima osjetilne obmane, čuje glasove i umišlja da mu netko nešto govori, moguće je da je planirao nedjelo, rekao je psihijatar dr. Herceg te konstatirao da kod osoba oboljelih od paranoidne shizofrenije ne postoji sklonost za počinjenje specifičnog kaznenog djela, poput primjerice ubojstva.

U Selakovoj medicinskoj dokumentaciji je navedeno da se psihijatrijski liječio u periodu od travnja 2020. do svibnja 2021. Već je tada imao sumanute ideje, a vjerojatno je da ih je imao i ranije. Korištenje psihoaktivnih tvari, u njegovom slučaju droga i bunike, utječe na kliničku sliku psihoze. Te tvari je mogu pogoršati ili čak inicirati, ustvrdio je dr. Herceg.

- Suvremenim metodama liječenja postoji velika mogućnost poboljšanja stanja. Primjenom lijekova, takozvanih antipsihotika, i drugih metoda liječenja, postiže se stanje remisije, odnosno stanje bez simptoma, zaključio je Herceg.

Krv posvuda

U sudnici je jučer prikazan video zapisnik očevida u stanu u ulici Prilaz Monte Cappelletta 1 u kojem je ubijena Ana Selak. Žena je pronađena u svojoj spavaćoj sobi, na podu, između bračnog kreveta i ormara. Tragova krvi bilo je po cijelom stanu. U dnevnom boravku na zidu su bile prskotine krvi. Krvi je bilo i na kutnoj garnituri na kojoj je bila kanta s vodom i spužvicom, a pored nje gumene rukavice. Na podu su bili nabacani tepisi. Krvi je bilo u wc školjki…

Dokazni materijal su i snimke video nadzora. Jučer su u sudnici prikazane snimke nadzorne kamere u liftu zgrade koja je zabilježila posljednji izlazak Ane Selak iz stana. Bilo je to 3. ožujka 2022. u 11.38 sati kada je otišla u dućan, a kamera na ulazu u zgradu i u liftu zabilježila je da se vratila u 12.11 sati. Ubijena je u idućih nekoliko sati, budući da je Miroslav Selak snimljen kako poslije 15 sati užurbano izlazi iz zgrade.

Na idućem ročištu 7. ožujka bit će prikazane snimke video nadzora sa zagrebačkog autobusnog kolodvora te Zračne luke "Franjo Tuđman", odakle je Selak otputovao u Tursku. Uhićen je nakon nešto više od mjesec dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater