MADRID

Svako šesto dijete u Španjolskoj u depresiji tijekom pandemije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svako šesto dijete u Španjolskoj osjećalo se depresivno tijekom epidemije koronavirusa, s time da su pogođenija ona iz siromašnijih obitelji, objavila je u četvrtak humanitarna udruga.

Španjolska je uvela jednu od najstrožih karantena na svijetu, uključujući to da djeca nisu mogla izlaziti iz kuća četiri tjedna, kako bi suzbila epidemiju koja je usmrtila gotovo 28.000 ljudi.

Udruga Save the Children priopćila je da je njezino istraživanje provedeno u travnju pokazalo da se, unatoč tome što su obitelji provodile više vremena zajedno, 17 posto djece osjećalo depresivno svakodnevno ili često i da je karantena naglasila ekonomske nejednakosti.

U većini siromašnih obitelji, 32.3 posto djece imalo je teškoća sa spavanjem, a 30.1 posto se bojalo covida-19, gotovo trećinu više nego u bogatijim obiteljima.

Siromašnija djeca su i češće plakala, pokazalo je istraživanje na temelju više od 1800 razgovora s djecom i njihovim obiteljima.

Save the Children kaže da je svaka četvrta ranjiva obitelj doživjela gubitak posla ili pad prihoda, što je kod djece izazvalo napetosti i osjećaj nesigurnosti. U nekim slučajevima, obitelji su morale dijeliti dom sa strancima kako bi smanjile troškove najma stana.

"Biti izoliran u malim stanovima sa ljudima koji nisu dio obitelji je riskantno jer su te obitelji izložene dvostrukom stresu. Izgubile su posao jer ne mogu raditi i izolirani su u vrlo malim prostorima", rekao je Andres Conde, voditelj španjolske podružnice Save the Children in Spain.

Ta je udruga pozvala vlasti da pomognu siromašnim obiteljima u pokrivanju osnovnih životnih troškova.

Španjolska vlada je više puta obećala da nikoga neće ostaviti na cjedilu i da će financirati minimalnu plaću za oko milijun najsiromašnijih kućanstava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater