CAPE CANAVERAL

NASA pomoću SpaceX-a obnavlja ljudske letove s američkog teritorija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


SpaceX, privatna kompanija multimilijardera Elona Muska, trebala bi u srijedu navečer s Floride lansirati u orbitu dvojicu Amerikanaca, prvi let NASA-inih astronauta s američkog tla nakon devet godina.

Planirano je da raketa Falcon 9 poleti iz svemirskog centa Kennedy u 22 sata i 33 minute po hrvatskom vremenu.

Bit će to početak 19 sati dugoga leta astronauta Douga Hurleya i Boba Behnkena u novoj kapsuli Crew Dragon prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Meteorolozi najavljuju da su šanse za guste oblake nad istočnom Floridom 50 posto. Dođe li do odgode lansiranja, novo je planirano za subotu ujutro.

Astronauti će poletjeti s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao Hurley.

U cape Canaveralu bi trebali biti predsjednik Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence.

Uspješna misija bila bi ostvarenje glavnog cilja NASA-e kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir "američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla".

Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz,

Za Muska bi to bio još jedan golemi uspjeh njegovih višekratnih raketa kojima želi letove učiniti jeftinijima i češćima. Bit će to i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku programa shuttle.

Musk, Južnoafrikanac i high-tech mogul koji je bogatstvo stekao u Silikonskoj dolini, izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.

Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter