NUTRICIONISTICA DR. LEJLA KAŽINIĆ KREHO

PREHRANOM PROTIV VIRUSA: Ne kupujte šećer, brašno i ulje, oni umanjuju imunitet

| Autor: Jasna ORLIĆ

Radite napitke od limuna, limunove kore , kurkume, meda i đumbira. Različiti shakeovi i smoothies – idealan su međuobrok i to naročito oni koji sadrže ciklu, mrkvu, đumbir, kurkumu, avokado, kvinoju, ali bez kravljeg mlijeka. Kuhajte energetske juhe za imunitet i snagu, poput pileće juhe kojoj dodate malo đumbira i limuna

Ovih dana smo medijski bombardirani vijestima o virusu covid 19. Stvara se panika, ljudi kupuju maske. Apsurdno je da se u supermarketima upravo najbolje prodaje šećer, brašno, ulje - upravo hrana koja će pogoršati simptome, umanjiti imuni odgovor tijela. Naročito kod onih koji će morati u dvotjednu karantenu pogoršat će simptomatologiju i vrijeme oporavka, upozorava nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho.

Upozorava da je kod virusnih bolesti izuzetno važno održati dovoljan kalorijski energetski unos koji će prevenirati slabljenja dijafragme i plućnih mišića. Pacijentu mora biti održana dnevna energetska potrošnja bez obzira na gubitak tjelesne težine. Potrebno je kreirati nutritivno bogat i ukusan jelovnik niskog GL bogat antioksidansima i anti upalnim namirnicama, biljnim vlaknima i visokokvalitetnim proteinima. Preporučuje se izbjegavati prejedanje te imati 6 do 8 manjih nutritivno bogatih obroka. Birati zdrave i jednostavne recepte čiji sastojci ne iziskuju dugo žvakanje, te recepte koji su lako probavljivi.

Izbor namirnica

Preporučuje biljna vlakna i to 25 do 30 grama svaki dan; visoko kvalitetne bjelančevine uz svaki obrok – riba, ekološko crveno meso, tofu; anti upalne namirnice i začine kao što su plava riba, lan, maslinovo ulje, đumbir i turmerik; voće bogato antioksidansima.

Doručak je najvažniji obrok dana kada treba unijeti najviše kalorija poput zobenih pahuljica s voćem, dairy free mlijekom i mljevenim sjemenkama. U ovakvom obroku unosite kalcij, magnezij, biljna vlakna, vitamin C kao i važne omega 3 masti.

Dovoljan unos vode i toplih napitaka je važan za razrjeđivanje sekreta, ali unos napitaka neka bude nakon jela. Radite napitke od limuna, limunove kore, kurkume, meda i đumbira.

Lejla Kažinic Kreho (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

- Birajte prirodne antimikotike poput onih s propolisom - naravno pozornost kod onih koji su imaju alergiju ili intoleranciju na med. Izbjegavajte hranu koja izaziva plinove i nadutost jer otežava disanje - grah, gazirane napitke, jako začinjenu hrana, kupusnjače kao što su brokula, kupus.

Različiti shakeovi i smoothies – idealan su međuobrok i to naročito oni koji sadrže ciklu, mrkvu, đumbir, kurkumu, avokado, kvinoju, ali bez kravljeg mlijeka. Izbjegavati namirnice bogate sodium kloridom zbog zadržavanja vode i otežanog disanja - soja sos, konzervirane proizvode, kobasice, suho meso, proizvode sa MSG- monosodium glutamat. Izbjegavati kofeinske napitke jer izazivaju uznemirenost što pogoršava simptomatologiju.

Ljekoviti začini

Kurkuma, đumbir i češnjak isključuju proizvodnju proteina poznat kao nuclear transcription factor kappa B koji ojačava upalni proces. Također treba pojačati unos proteina - soja proteini u prahu, konopljin protein dodavati jelima kao što su razne vrste variva i juha, napici, pire od krumpira, različiti umaci.

Kuhajte razne energetske juhe za imunitet i snagu, poput pileće juhe kojoj dodate malo đumbira i limuna, a za vegane juhu od celera, mrkve, šitake gljiva, morske alge, batata i ne zaboravite dodati nutritivni kvasac bogat vitaminom B12.

Preporučene namirnice

Maslinovo ulje, lan i laneno ulje

Plava riba, riblje ulje

Voće bogato vitaminom C

Kurkuma - umanjuje upalne probleme, smanjuje simptome astme

Đumbir - protuupalno, antihipertenzijsko i antioksidans

Češnjak - antioksidans

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum