zdrastvene dobrobiti

Evo što se točno događa vašem tijelu ako svaki dan pijete mlijeko

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


Mlijeko ima brojne zdravstvene dobrobiti, od jačanja kostiju do poboljšanja raspoloženja, prenosi index.hr. No, posljednjih godina mliječni proizvodi stekli su reputaciju ne tako zdravih proizvoda, zbog čega su se mnogi prebacili na biljne alternative. Međutim, dijetetičari tvrde da je za većinu ljudi zdravo svaki dan popiti čašu klasičnog kravljeg mlijeka.

"Mlijeko je iznimno bogato hranjivim tvarima i može se konzumirati svakodnevno kao dio zdrave prehrane", objašnjava Rahaf Al Bochi, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku.

Mlijeko je prepuno kalcija, kalija, magnezija, vitamina D, proteina i mnogih drugih hranjivih tvari. Zbog toga, osim ako ne podnosite laktozu ili ste alergični na mlijeko, nema razloga da izbjegavate svakodnevnu konzumaciju mlijeka.

Smjernice Ministarstva poljoprivrede SAD-a preporučuju odraslima da konzumiraju tri porcije mliječnih proizvoda dnevno, a djeci dvije do dvije i pol porcije dnevno. Za referencu, jedna šalica mlijeka jednaka je jednoj porciji.

Nutritivni profil mlijeka

Šalica mlijeka s 2 posto mliječne masti sadrži 122 kalorije, 8.2 grama bjelančevina, 4.7 grama masti, 2.7 grama zasićenih masti, 12 grama ugljikohidrata i 12 grama šećera. Šalica mlijeka također ima više od 300 miligrama kalcija.

Zdravstvene prednosti mlijeka

Dobro je za kosti

Poznato je da je mlijeko zdravo za kosti. Sadrži kalcij, vitamin D, fosfor i proteine - tvari koje podržavaju zdravlje kostiju, prema Harvardu. Vitamin D pomaže tijelu apsorbirati kalcij i fosfor, a istraživanja pokazuju da može smanjiti upalu u tijelu.

Pomaže u upravljanju tjelesnom težinom

Mlijeko je korisno za mršavljenje i regulaciju težine. Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients pokazalo je da su ispitanici koji su uključili mliječne proizvode u dijetu s ograničenim unosom kalorija, doživjeli veći gubitak težine i masti bez gubitka čiste mišićne mase, u usporedbi s onima na kontroliranoj dijeti. Međutim, pregledom studija o dobrobitima mlijeka utvrđeno je da ono nije dovelo do značajnog gubitka težine, ali niti do debljanja.

Može poboljšati zdravlje srca

Istraživanja o dobrobitima mlijeka za zdravlje srca sugeriraju da bi razine kalija u mlijeku mogle smanjiti rizik od moždanog udara, bolesti srca i visokog krvnog tlaka.

Druga istraživanja povezuju mlijeko s većim rizikom od moždanog udara, budući da sadrži zasićene masti. Još jedno istraživanje pokazalo je neutralnu povezanost između mliječnih proizvoda i zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Može smanjiti rizik od demencije

Također postoji veza između konzumacije mlijeka i manjeg rizika od kognitivnog pada. Studija iz 2021. pokazala je da dnevna konzumacija mlijeka može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti. Druga istraživanja pokazuju da bi dodavanje obranog mlijeka, mlaćenice i fermentiranih mliječnih proizvoda u prehranu moglo poboljšati izvršnu funkciju.

Podržava imunitet

Budući da je mlijeko dobar izvor esencijalnih hranjivih tvari poput kalcija, vitamina D, vitamina A, riboflavina, kalija, vitamina B12 i još mnogo toga, ono može podržati vaš imunološki sustav i opću dobrobit.

Podiže raspoloženje

Mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan, koja nam može pomoći da se umirimo. Istraživanja pokazuju da je dobro uravnotežena prehrana, koja uključuje mlijeko i druge mliječne proizvode, povezana s boljom kvalitetom sna. Dobar san povezan je s boljim raspoloženjem i može poboljšati cjelokupno mentalno zdravlje. Vitamin D također može poboljšati simptome depresije i tjeskobe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater