Ilustracija (iStock)
Jeste li ikada primijetili da pileće meso može imati različite boje. Pileća prsa, na primjer, mogu biti bijela ili imati žućkastiju boju.
To ovisi o nizu čimbenika, ali iznad svega je razlika u vrsti prehrane koju životinja dobiva.
Iako se može činiti kao čisto estetski problem, ova raznolikost u boji odražava niz nijansi koje također mogu utjecati na okus i teksturu mesa.
Pa se, osim čistog vizualnog aspekta, spontano nameće pitanje je li žuta ili bijela piletina kvalitetnija?
Odmah napomenimo da s nutricionističke točke gledišta nema jasne razlike u kvaliteti između žute i bijele piletine.
Obe su bogate proteinima, a glavna razlika je u okusu i teksturi, na koje izravno utječe prehrana životinja.
Ako se hrani sirkom i pšenicom, meso će biti bijelo, s tendencijom prema ružičastoj.
Naprotiv, prehrana bazirana na kukuruzu daje pilećim prsima karakterističnu žutu boju.
Ova boja dolazi od karotenoida prisutnih u hrani, pigmenata koji imaju tendenciju da meso učine zlatnijim.
Kao što smo već rekli, boja može izravno utjecati na teksturu i okus mesa.
Bijela piletina, primjerice, često je mekša i blagog okusa.
Žuta piletina, s druge strane, ima tendenciju da bude čvršća i karakterizira je jači okus.
Izbor između dvije opcije ovisi o individualnom ukusu i kulinarskim preferencijama.