najvažniji obrok u danu

Dijetetičari otkrivaju tri uobičajena doručka koja su loša za zdravlje crijeva

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Doručak, često poznat kao najvažniji obrok u danu, određuje kako ćemo se osjećati tijekom dana. Međutim, iako postoji mnogo zdravih opcija za odabir, određeni izbori za doručak mogu loše utjecati na zdravlje naših crijeva, što dovodi do nadutosti i probavnih problema.

Dijetetičar Jesse Feder i nutricionistica Lisa Richards izdvojili su tri takva doručka, piše index.hr.

1. Slanina

Slanina je popularna opcija za doručak. Nažalost, taj odličan okus može imati svoju cijenu ako ga redovito jedemo. "Slanina je bogata upalnim zasićenim mastima i natrijem. Zasićene masti mogu izazvati upalu u cijelom tijelu i crijevima, što dovodi do nadutosti i probavnih problema", kaže Feder za SheFinds.

Umjesto obične slanine, preporučuje pureću slaninu smanjenog udjela natrija. "Ova zamjena omogućuje vam smanjenje unosa zasićenih masti i natrija, promičući bolje zdravlje crijeva", predložio je.

2. Kobasice

Slično slanini, Feder ističe da su kobasice krcate upalnim zasićenim mastima i natrijem. "Ove komponente mogu izazvati upalu u tijelu i crijevima te pogoršati nadutost i probavne probleme", dodaje.

Kao zdraviju alternativu predlaže: "Odlučite se za pureću kobasicu sa smanjenim udjelom natrija. Ovom jednostavnom zamjenom možete smanjiti unos zasićenih masti i natrija, podržavajući zdravija crijeva i smanjujući nadutost."

3. Slatke pahuljice

Prema Richards, slatke žitarice mogu utjecati na našu probavu iz nekoliko razloga. "Prvo, često su visoko obrađene i imaju malo vlakana, što može dovesti do zatvora i drugih probavnih problema", upozorava nutricionistica.

Zatim, tu je i problem iznimno visokog sadržaja šećera koji može poremetiti ravnotežu bakterija u crijevima, što dovodi do upale i drugih probavnih problema, zajedno s drugim zdravstvenim problemima, navodi stručnjakinja. "Osim toga, konzumiranje visokih razina šećera povezano je s povećanim rizikom od pretilosti, što je također povezano s lošim zdravljem crijeva", zaključuje Richards.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater