zdravstveni rizik

Koristite paracetamol? Ovo su ozbiljne nuspojave ako ga redovito uzimate

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Istraživanja pokazuju da prekomjerna uporaba uobičajenih lijekova protiv bolova, paracetamola, može povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih stanja poput visokog krvnog tlaka, moždanog udara i bolesti srca, prenosi N1.

Dugotrajno uzimanje lijekova protiv bolova poput paracetamola moglo bi uzrokovati niz neugodnih nuspojava, od opasnih alergijskih reakcija do oštećenja jetre i bubrega.

Prekomjerna uporaba popularnih lijekova protiv bolova također bi mogla povećati vaš krvni tlak, izlažući vas zdravstvenim problemima poput srčanog ili moždanog udara, prenosi The Sun.

1. Povećanje krvnog tlaka

Paracetamol se obično predlaže kao sigurnija alternativa drugoj skupini lijekova protiv bolova koji se nazivaju nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), za koje je poznato da povećavaju krvni tlak i rizik od srčanih bolesti.

Studija koju je provelo Sveučilište u Edinburghu 2022. godine pokazala je zabrinjavajuću vezu između redovite upotrebe paracetamola i povišenog krvnog tlaka. Studija je uključivala 110 pacijenata s poviješću visokog krvnog tlaka kojima je propisivan jedan gram paracetamola četiri puta dnevno – doza koja se često propisuje pacijentima s kroničnom boli – ili placebo pilula tijekom dva tjedna. U samo ta dva tjedna, sudionicima koji su uzimali paracetamol značajno se povećao krvni tlak, pokazali su rezultati.

Ovaj porast bio je sličan onom viđenom kod NSAID-a i moglo bi se očekivati ??da će povećati rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara za oko 20 posto, kažu stručnjaci. Preporučili su da se osobe s dugotrajnim receptom za lijek protiv bolova, koji se obično koristi za liječenje kronične boli, odluče za najnižu učinkovitu dozu za najkraće moguće vrijeme.

2. Srčani i moždani udar

Natrij, jedna od glavnih komponenti soli, često se koristi za otapanje šumećih vrsta lijekova (poput paracetamola) u vodi. Ali svaka topiva tableta sadrži velike količine natrija; ako bi osoba uzela maksimalnu dnevnu dozu šumećeg paracetamola, prešla bi maksimalnu dnevnu dozu natrija od 2 g koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

3. Alergijska reakcija

Paracetamol vrlo rijetko uzrokuje nuspojave ako ga uzimate u ispravnoj dozi. Ali u rijetkim slučajevima, neki ljudi mogu doživjeti ozbiljnu alergijsku reakciju koja se naziva anafilaksija.

Preporučuje se da nazovete hitnu pomoć ako osjetite sljedeće simptome teške alergijske reakcije nakon uzimanja paracetamola:

– Vaše usne, usta, grlo ili jezik odjednom nateknu

– Dišete vrlo brzo ili se borite da dišete ili se gušite

– Grlo vam se steže ili se mučite s gutanjem

– Vaša koža, jezik ili usne postaju plavi

– Iznenada postajete vrlo zbunjeni, pospani ili vam se vrti u glavi

– Osip koji je natečen, svrbi ili ima mjehurića

Što se tiče djece, nazovite hitnu ako postanu mlohavi, mlitavi ili ne reagiraju kao inače. Možda će im biti teško podići glavu, može pasti u stranu, unatrag ili naprijed, ili će im biti teško fokusirati se na vaše lice.

4. Oštećenje jetre i bubrega

Uzimanje previše paracetamola također je povezano s oštećenjem jetre i bubrega. Važno je napomenuti da se osobama koje imaju problema s jetrom ili bubrezima ili problema s pićem, kao što je dugotrajna zlouporaba alkohola, savjetuje savjet liječnika ili ljekarnika prije uzimanja paracetamola.

5. Poremećaji krvi

Još jedna rijetka nuspojava paracetamola su poremećaji krvi kao što su trombocitopenija i leukopenija. Trombocitopenija znači da imate niske razine trombocita u krvi. Trombociti pomažu u zgrušavanju krvi, stoga manji broj trombocita može spriječiti zgrušavanje krvi nakon ozljede i dovesti do produljenog krvarenja iz posjekotina.

Leukopenija je stanje u kojem tijelo nema dovoljno bijelih krvnih stanica, odnosno leukocita, koje se bore protiv bolesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini