STALNA DILEMA

Koliko biste koraka zaista trebali napraviti u danu?

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Povećanje tjelesne aktivnosti hodanjem pomaže poboljšati kardiovaskularnu kondiciju, kontrolu težine, raspoloženje, san i kognitivne funkcije.

Hodanje može smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti poput demencije i nekih vrsta raka.

U nekim slučajevima pomaže u poboljšanju zdravstvenih stanja kao što je dijabetes tipa 2.

Tjelovježba bilo koje vrste također može podržati naš imunološki sustav i poboljšati naše mentalno zdravlje.

No, glavne prednosti hodanja su njegova jednostavnost, pristupačnost i svestranost, što ga čini praktičnom i korisnom vježbom za svaku dob.

Konkretno, istraživanje objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology pokazalo je da hodanje od najmanje 3.967 koraka dnevno smanjuje rizik od smrti iz bilo kojeg razloga, dok hodanje od 2.337 koraka dnevno smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Drugo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Neurology otkrilo je da se čini da ukupno oko 8.900 koraka dnevno usporava stope kognitivnog pada i gubitka volumena mozga kod visokorizičnih ljudi.

Neki se ljudi kunu u prednosti 20.000 koraka dnevno! Ali je li to stvarno potrebno? Svakako je dobro biti aktivan, ali 20.000 koraka nije razuman cilj, već demoralizirajući jer nije ostvariv.

Istraživanja su u više navrata pokazala da se rizik od sveukupne smrtnosti i učestalosti kardiovaskularnih bolesti ne poboljšava nakon otprilike 7.500 do 8.500 koraka.

Imajući to na umu, koliko biste koraka trebali poduzeti da biste podržali svoje zdravlje?

Stručnjaci kažu da ih radite što je više moguće i prepolovite vrijeme provedeno sjedeći. Ostvariv cilj bio bi napraviti barem 7.000 koraka dnevno ili barem 1.000.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini