obratite pažnju

Simptomi "mini" srčanog udara koji se često zanemaruju

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Kad pomislimo na srčani udar, uglavnom zamišljamo dramatičnu bol u prsima. No, godišnje se događa i 20 posto mini ili tihih srčanih udara. Simptomi mini srčanog udara su mnogo suptilniji. Ovo stanje naziva se tihim infarktom miokarda ili tihom ishemijom, piše Index.

"Mini srčani udar mogu obilježiti minimalni, neprepoznatljivi simptomi, a ponekad simptoma ni neće biti. Bez obzira na to, on nije ništa manje ozbiljan od pravog srčanog udara", rekao je kardiolog Laxami Mehta za The Healthy.

Kada se pojave, simptomi mogu varirati: od nelagode u prsima, preko otežanog disanja, mučnine i vrtoglavice, do boli u čeljusti.

Prepoznavanje čak i najblažih znakova mini srčanog udara ključno je, jer su rana dijagnoza i liječenje ključni za smanjenje ozbiljnih zdravstvenih posljedica koje mogu uslijediti. Zato navodimo pet simptoma mini srčanog udara koji se često zanemaruju.

Žgaravica

"Čudno, ali istinito: napad žgaravice ponekad može biti simptom mini srčanog udara", kaže dr. Mehta.

Dr. Mike Sevilla slaže se i dodaje da su ga pacijenti tražili lijekove protiv žgaravice u trenucima za koje se kasnije pokazalo da su bili mini srčani udari. Međutim, kada lijekovi ne ublaže tegobe, to je znak da problem možda nije u želucu, već u srcu.

Osjećaj kao da smo istegnuli mišić

Bol u vratu, prsima ili gornjem dijelu leđa može biti posljedica istegnuća mišića i nije zabrinjavajuća. Međutim, može ukazivati i na mini srčani udar, a ne samo na znak prenaprezanja.

Dugotrajan, izražen umor

Osjećaj iznimnog umora tijekom dužeg razdoblja nije uvijek znak da puno radimo.

"Takav umor ne možemo liječiti spavanjem i kofeinom. Kada se iscrpljenost čini nerazmjernom dnevnim aktivnostima, to može biti suptilni znak da nešto nije u redu sa srcem", ističe dr. Mehta.

Nedostatak daha

Nedostatak daha uobičajen je nakon fizičkog napora ili stresnog događaja. Međutim, ako se poteškoće s disanjem nastave nakon odmora, to može biti znak upozorenja na mali srčani udar.

Simptomi slični gripi

U ovo doba godine, prehlade su uobičajene. Međutim, ako kašalj, otežano disanje i umor traju predugo, a osoba je izložena riziku od srčanih bolesti, vrijeme je za posjet kardiologu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom