neke sigurno ne perete

Sedam namirnica iz supermarketa koje morate oprati prije jela

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ako ne operete voće i povrće iz supermarketa možete se otrovati što može dovesti do mučnine i proljeva. Pogledajte koje namirnice je važno oprati prije konzumacije, prenosi N1. 

Postoje namirnice koje svi peremo prije jela, ali trudite li se oprati, recimo, jabuku?

Istraživanja kažu da biste trebali, a ako vas to iznenađuje, pričekajte dok ne saznate što bi još trebali prati, piše The Mirror.

Sedam namirnica koje morate oprati prije jela:

Jagode

Jagode se moraju dobro isprati kako bi se uklonila prljavština jer je to voće koje najvjerojatnije sadrži ostatak pesticida.

Krumpir

Nepranje krumpira može uzrokovati bolesti koje se prenose hranom. Kao korjenasto povrće, krumpir može apsorbirati pesticide i klice u tlu.

Kelj

Lisnato povrće poput kelja može imati štetne klice, uključujući npr. coli i salmonele, pa ih je važno temeljito isprati pod vodom.

Zelena salata

Pazite da operete površinu lišća kada čistite salatu jer ponekad može sadržavati dovoljno klica da se ljudi razbole. Izbjegavajte kupnju pokvarene ili mokre salate.

Brusnice

Istraživanja su pokazala da brusnice često sadrže visoku kombinaciju pesticida jer ih poljoprivrednici koriste kako bi se riješili insekata koji napadaju voće.

Jabuke

Utvrđeno je da jabuke sadrže pesticide, uključujući neke u visokim koncentracijama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini