ne idu zajedno

Četiri namirnice koje ne smijete jesti uz određene lijekove

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Jeste li znali da određenu hranu ne biste trebali jesti uz neke lijekove. Postoji niz uobičajenih namirnica koje mogu utjecati na djelovanje vaših lijekova. Ako uzimate lijekove, važno je znati koje su to namirnice i izbjegavati ih, prenosi N1. 

Grejp

Studije su pokazale da konzumacija grejpa ili soka od grejpa može utjecati na način na koji tijelo razgrađuje određene lijekove. Grejp može ometati pravilno funkcioniranje i apsorpciju određenih lijekova, uključujući neke statine, lijekove za krvni tlak i neke antibiotike. Kada se konzumiraju s ovim lijekovima, enzimi u grejpu mogu uzrokovati da se lijek apsorbira brže nego što bi trebao ili mogu zaustaviti njegovo djelovanje u potpunosti, piše Family First Urgent Care.

Mliječni proizvodi

Sadržaj masti u mliječnim proizvodima može vašem tijelu otežati apsorpciju ovih lijekova, zbog čega postaju manje učinkoviti. Iz tog razloga obično je bolje uzimati lijekove s vodom umjesto s mlijekom ili drugim mliječnim proizvodima.

Banane

Banane su izvrstan izvor kalija i mogu se koristiti kao izvrstan prirodni dodatak. Međutim, u kombinaciji s određenim vrstama lijekova, kalij u bananama može imati ozbiljne štetne učinke. Konkretno, kalij može utjecati na diuretike i ACE inhibitore, dva često propisivana lijeka. Budući da je kalij ključni sastojak u regulaciji krvnog tlaka, previše kalija tijekom uzimanja ovih lijekova može izložiti ljude riziku od srčanog ili moždanog udara.

Kelj

Kelj je poznat po vitaminima i mineralima. Ali jeste li znali da vitamin K u kelju može utjecati na lijekove koje uzimate? Vitamin K razgrađuje antikoagulanse, poput varfarina i aspirina, koji sprječavaju zgrušavanje krvi. Uzimanje ovih lijekova i jedenje hrane bogate vitaminom K u isto vrijeme može dovesti do toga da lijekovi nemaju učinak. Za one koji uzimaju ove lijekove važno je pratiti unos hrane bogate vitaminom K poput kelja kako bi ostali sigurni i zdravi.

Važno je razgovarati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o hrani koju biste trebali izbjegavati kada uzimate lijekove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum