VENECIJA

Palača Procuratie Vecchie na trgu sv. Marka prvi put otvara vrata Venecijancima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Stoljećima su impresivne arkade koje okružuju trg sv. Marka u Veneciji utjelovile eleganciju vodenog grada, sklad i arhitektonski značaj.

Sada se palača iz renesansnog doba čije se galerije protežu dokle pogled seže na sjevernoj strani trga prvi put otvara za javnost u petak, nakon trogodišnje obnove.

Zgrada poznata kao Procuratie Vecchie, sada u vlasništvu talijanskog osiguravatelja Generali, dugo je bila sjedište prokuratora Svetog Marka, koji su stoljećima upravljali imovinom crkve u bogatoj Veneciji, daleko od očiju javnosti.

Ekskluzivna pozivnica mještanima da konačno pogledaju unutrašnjost slavne palače nakon inauguracije u petak već je privukla rezervacije više od 3000 Venecijanaca. Vrata će biti otvorena za turiste iz cijelog svijeta od 13. travnja.

Izgrađena u 12. stoljeću, palača Procuratie Vecchie uništena je u požaru 1512., a venecijansko-bizantsku zgradu 1538. zamijenio je renesansni dragulj u klasičnom stilu, čiji su lukovi - zajedno s bazilikom i zvonikom - jedna od najprepoznatljivijih slika trga sv. Marka.

Slavne fasade

Generali je naručio od poznatog engleskog arhitekta Davida Chipperfielda da udahne novi život zgradi.

Iako je Trg svetog Marka jedan od najpoznatijih na svijetu, "nitko od nas zapravo nije znao što se krije iza tih fasada", rekao je Chipperfield za AFP, dodajući da je rijetkost da tako veliki trg ima "tako koherentnu fasadu".

"Površno sve izgleda kao da je izgrađeno u jednom trenutku, ali ga je gradio niz arhitekata tijekom 100 godina", rekao je, dodajući da je njegova uloga bila ispraviti mnoge "slučajne promjene" napravljene tijekom godina.

Osim obnove prvog i drugog kata i poboljšanja pristupa višim katovima, posao je uključivao izgradnju novog doma za The Human Safety Net, zakladu koju je pokrenuo Generali za pomoć najranjivijim osobama na svijetu, uključujući izbjeglice.

Obnova je uključila dogradnju izložbenih prostorija, gledališta i kafića.

Ravnateljica zaklade, Emma Ursich, rekla je da je Procuratie Vecchie prikladno mjesto za grupu, s obzirom na to da su venecijanski dužnosnici koji su tamo živjeli i radili također bili odgovorni za udovice, siročad i siromahe.

"Za nas je lijepa počast povijesti i identitetu ove zgrade da ovdje imamo dom grupe Human Safety Net, koja se bavi temama socijalne uključenosti", rekla je Ursich.

Venecijanski krilati lav

Lijevo od glavnog ulaza u zid od bijelog mramora umetnut je krilati lav Svetog Marka, simbol grada, ali i amblem Generalija. Ploča obilježava osnivanje osiguravatelja u Trstu 1831., koji je sljedeće godine premjestio dio svog poslovanja u Veneciju.

"Imali smo zgradu koja je bila mijenjana tijekom jako dugog vremenskog razdoblja. Dodavano joj je, promijenjena je", rekao je Chipperfield. "Dakle, naša je odgovornost bila vratiti zgradi neku vrstu integriteta."

Projekt obnove trajao je tri godine nakon dvogodišnje faze projektiranja s ciljem očuvanja što većeg dijela postojeće strukture.

Chipperfield je pohvalio vješte talijanske majstore koji "obnavljaju zgrade tisuću godina".

Oslonili su se na tehnike i materijale koji su dio venecijanske tradicije, kao što su završna žbuka sa satenskim efektom poznata kao "marmorino", te "terrazzo", mješavina obojenih mramornih fragmenata i cementa za podove i zidove.

Odmah preko puta na trgu nalazi se zgrada Procuratie Nuove iz 17. stoljeća. Dom slavnih članova dinastije Habsburg sredinom 1800-ih, građevina gleda na tajnovite Kraljevske vrtove uz Veliki kanal.

Vrtovi su ponovno otvoreni za javnost 2019. nakon pet godina obnove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini