NEŠTO SASVIM NOVO

Braća Haliti proizvode skakavce jer je to, tvrde, sjajna alternativa mesu. MOGU SE PEĆI, PRŽITI, A MOGU I U ŠUGO

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Skakavce kao ljudsku hranu većina nas je možda vidjela tek na malim ekranima, više kao zanimljivost s putopisa po zemljama Dalekog istoka, nego kao stvarnu hranu koja nudi zdraviju i ekološki neusporedivo prihvatljiviju alternativu konzumaciji proteina žvotinjskog porijekla, iliti mesa, iz klasičnog uzgoja stoke, piše Novi list.

Kukci općenito, a skakavci posebno, ne zahtijevaju goleme količine hrane, vode, prostora i energije kao uzgoj stoke, ne proizdvode praktički nikakav otpad, a pritom sadrže čak do sedamdeset posto bjelančevina, uz vrlo mali udio masnoća.

Navedene prednosti uzgoja skakavaca za ljudsku prehranu prije nekoliko godina zapele su za oko riječkim poduzetnicima, braći Seadu i Edinu Halitiju, koji su kako sami kažu, tražili ideju za poslovni iskorak u prehrambenoj industriji, na način koji će biti ekonomski i ekološki prihvatljiv.

Vrlo brzo nakon početne ideje, sa svojom tvrtkom Mudro Bioindustry krenuli su u prve pokušaje uzgoja skakavaca, da bi do danas razvili cjelokupan postupak uzgoja i prerade skakavaca za ljudsku prehranu. Da stvar bude zanimljivija, svoj pogon, namijenjen još uvijek u prvom redu istraživanju i daljnjem usavršavanju uzgoja i proizvodnje, odlučili su smjestiti u samom gradu, točnije, u jednom od poslovnih prostora u vlasništvu Novog lista.

Uzgoj skakavaca, barem u Rijeci i Hrvatskoj, ne spada baš u uobičajenu poljoprivrednu proizvodnju, a kako su i njih dvojica gradski dečki, prvo je pitanje bilo - odakle im ideja uzgajati baš skakavce.

- Tražili smo ideje s drukčijim razvojnim potencijalom od onoga čime smo se prije bavili. Godinama smo radili obiteljski posao, zapravo je naša obitelj sedamdeset godina u Rijeci radila jednu vrstu posla. Tražeći nove ideje, naišli smo na uzgoj kukaca za ljudsku prehranu. To nas je zainteresiralo pa smo krenuli u malo dublje istraživanje i shvatili da smo našli potencijalno pravu stvar, kaže Sead, koji je ujedno i direktor tvrtke Mudro Bioindustry čiji je razvojni put započeo, kao i kod mnogih drugih poslovnih ideja - u obiteljskoj garaži.

- Mudro Bioindustry počeli smo razvijati još prije pet godina. Počeli smo kod kuće, u našoj garaži. Tražili smo nešto što možemo raditi ovdje, doma, u Rijeci, a da nam tržište bude globalno. Kad nam se otvorio taj svijet kukaca, shvatili smo da na tom području postoji jako puno mogućnosti. Zašto baš kukci – zato što zahtijevaju puno manje hrane, manje vode, prostora, a uz to neusporedivo manje zagađuju okoliš od uzgoja stoke. Najbolji primjer koliko uzgoj kukaca manje negativno utječe na okoliš je taj da je za uzgoj kilograma kukaca za ljudsku prehranu potrebno oko tri tisuće puta manje vode, nego za uzgoj kilograma govedine ili nekog drugog izvora proteina. Treba nam petnaest puta manje prostora i tako dalje. Kukci se pokazuju kao jedno od rješenja po pitanju buduće prehrane čovječanstva, a istodobno i zaštite okoliša, objašnjavaju braća Haliti.

Kukci u prehrani, dodaje Edin, predstavljaju alternativu svim vrstama mesa.

- Ono što mi razvijamo jest kako aplicirati taj proizvod. Od kukaca se može proizvesti brašno koje se kasnije može koristiti u proizvodnji različitih prehrambenih artikala, od snackova, pekarskih proizvoda, preko tipičnog poimanja mesa, u smislu da se može u različitim kombinacijama peći ili pržiti, do tjestenine. Mogućnosti su beskonačne, kaže Edin.

Cijelu priču pročitajte na Novom listu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater