PROTIV ONEČIŠĆENJA

Predivan talog kave! Uspijeva pročistiti vodu od ovog opasnog herbicida

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Sveopća ljubav prema kavi svake godine dovodi do nakupljanja milijuna tona taloga kave koji na kraju bude odbačen.

Nedavno je grupa znanstvenika pronašla novu upotrebu za ove ostatke: otkrili su da talog kave može apsorbirati bentazon, uobičajeni herbicid koji se koristi u poljoprivredi.

Ovo otkriće moglo bi predstavljati rješenje za dva istovremena ekološka problema: rasipanje taloga kave i negativan utjecaj herbicida na faunu i okolni okoliš.

Istraživači sa Federalnog tehnološkog sveučilišta Paraná, Brazil, otkrili su da aktiviranje ugljika u talogu kave putem cinkovog klorida čini materijal učinkovitim u uklanjanju bentazona iz vode, postižući stopu uspješnosti od 70%.

Opasnosti herbicida istaknute istraživanjem

Tijekom pokusa, ukorijenjena tkiva luka, poznata kao meristemi i neophodna za rast biljaka, bila su izložena otopinama bentazona.

Rezultati su pokazali da je, prije tretiranja aktivnim ugljenom dobivenim iz taloga kave, efluent uzrokovao izraženu genotoksičnost u meristemima.

Nakon apsorpcije, međutim, pročišćena otpadna voda više nije pokazivala tu toksičnost, s rezultatima usporedivim s onima kontrole provedene s destiliranom vodom.

Ovi početni rezultati, iako preliminarni, ohrabruju.

Oni pokazuju da ugljen napravljen od taloga kave može učinkovito tretirati vodu kontaminiranu bentazonom.

Kontaminacija podzemnih i površinskih voda predstavlja kritičan izazov za okoliš, a istraživanja nastavljaju istraživati ??učinkovite metode za sprječavanje onečišćenja vode.

Objavljena u časopisu Journal of Chemical Technology and Biotechnology, ovo istraživanje otvara nove granice u području održivosti okoliša, ističući potencijal taloga kave u borbi protiv onečišćenja herbicidima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter