eu sud odlučio

"Pablo Escobar" ne može biti brend

| Autor: Hina
Ilustracija (HRT1)

Ilustracija (HRT1)


Ime Pabla Escobara, zloglasnog šefa kolumbijskog narko kartela, ne može se koristiti kao robna marka za dobra i usluge u Europskoj uniji, presudio je u srijedu Opći sud EU-a u Luxembourgu.

Sud je obrazložio da se to ime povezuje s trgovinom droge, kriminalom i ljudskom patnjom te da ga ne treba štititi zakon o intelektualnom vlasništvu.

Odluka je donijeta nakon što je kompanija Escobar Inc, koju je njegov brat osnovao u Portoriku, podnijela zahtjev 2021. godine Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) za registraciju imena Pabla Escobara kao zaštitnog znaka za robu i usluge u EU.

EUIPO je odbio zahtjev jer je smatrao da je znak suprotan "prihvaćenim moralnim načelima".

U odluci se navodi da, iako Escobar nikada nije kazneno osuđen, njegovo pravo na pretpostavku nevinosti nije prekršeno jer se on diljem svijeta doživljava kao simbol "gangsterizma" i organiziranog kriminala odgovornog za mnoge zločine.

Escobara je policija ubila 1993. godine u Medellinu kada je imao 44 godine. Osnovao je kartel Medellin i zaradio milijarde švercanjem kokaina u SAD. Navodno je odgovoran za smrt tisuće ljudi.

Na ovu je odluku moguća žalba na najvišem europskom sudu - Europskom sudu pravde (ECJ). 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini