već zaradio milijardu dolara

"Oppenheimer" nosi neočekivanu financijsku dobit i stanovnicima Los Alamosa

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Film "Oppenheimer" Christophera Nolana koji je već zaradio milijardu dolara, nije napunio samo džepove direktora holivudskih studija već je donio neočekivanu dobit i stanovnicima grada Los Alamosa.

Film, koji govori o izumu atomske bombe jedan je od favorita na ovogodišnjoj dodjeli Oskara 10. ožujka.

Veći dio radnje odvija se u gradu Los Alamosu, izgrađenom blizu tajnog laboratorija u Novome Meksiku podignutom na prijedlog fizičara J. Roberta Oppenheimera.

Otkad se film počeo emitirati u srpnju prošle godine turisti hrle na mjesta poput Oppenheimer Housea i Fuller Lodgea, gdje su nuklearni znanstvenici 'partijali' da bi proslavili svoj uspjeh - izradu atomske bombe.

Gradske vlasti kažu da je broj posjetitelja tijekom prošle godine porastao za 68 posto.

"Još prošlo proljeće uočili smo priljev velikog broja" ljudi i prije nego što je film stigao u kina, rekla je Kathy Anderson, turistička vodičica lokalnoga povijesnog društva, čiji su zaposlenici morali utrostručiti broj dnevnih obilazaka.

"Osvoji li film Oskara, vjerujem da će biti još više interesa interesa."

Vrlo zamršen odnos

No odnos između Los Alamosa i Oppenheimera, kojega u gradu još uvijek od milja zovu "Oppie", zamršen je.

Turistički procvat mogao bi pomoći u prikupljanju dva milijuna dolara potrebnih za obnovu stoljetne kuće u kojoj su živjeli Oppenheimerovi, a prijeko su joj potrebni brojni popravci.

"Oppenheimer je bio poznat po svojim martinijima i po tomu što je bio vrlo susretljiv domaćin. Mnogo se povijesti dogodilo upravo u ovim prostorima", rekao je povjesničar Nacionalnog laboratorija Los Alamosa, Nic Lewis.

Istodobno se ne može pobjeći od činjenice da su se dogodila razaranja koje su prouzročile atomske bombe osmišljene upravo u ovome gradu. U Los Alamosu i danas u istome laboratoriju pod visokim sigurnosnim mjerama radi oko 15.000 znanstvenika i ostalog osoblja.

Kako je u filmu prikazano na kraju je i Oppenheimer postao vrlo glasan kritičar širenja nuklearne tehnologije za vrijeme hladnog rata.

Kasnije je, po predlošku, knjizi "Američki Prometej" na kojoj se temelji Nolanov film i sam priznao da je on "odgovoran za uništenje toga prekrasnog mjesta".

"Ovo nam govori da je i on bio čovjek s manama, čovjek koji je pravio pogreške", kazao je Lewis. "Bio je vrlo kompliciran. Bio je vrlo promišljen i mislim da je Nolan vrlo precizno opisao te Oppenheimerove osobine."

Unatoč svemu Nolanova odluka da brojne scene snimi upravo u zgradama Los Alamosa u kojima su se i dogodile i u stvarnom životu, izazvala je golemi ushit među stanovništvom grada.

U oglasu objavljenom u lokalnim novinama pozvani su pravi znanstvenici iz laboratorija da pridonesu stvaranju filma. 

Jedan od njih je Shane Fogerty, astrofizičar i Nolanov obožavatelj koji je Cillianu Murphyju i Robertu Downeyu Jr. objašnjavao proces nuklearne fuzije i nastanak Mjeseca.

Fogerty je kazao da je "Nolan povremeno sve prisutne morao podsjećati da rade, da se smire jer treba krenuti na sljedeću klapu".

A interes za Los Alamosom je postao toliko velik da je sve brojnijim turistima sve teže rezervirati stol u jednome od malobrojnih restorana u gradu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater